"ГОНКУР" ТЕЛИЈЕУ, "РЕНОДО" ЗА ЛАФОН: Додељене престижне француске књижевне награде

Горан Чворовић

30. 11. 2020. у 17:10

ГОНКУР ТЕЛИЈЕУ, РЕНОДО ЗА ЛАФОН: Додељене престижне француске књижевне награде

Фото: Википедија

НАЈПРЕСТИЖНИЈУ француску књижевну награду "Гонкур" добио је у понедељак писац Ерве ле Телије (63) за роман "Аномалија".

- Награда као "Гонкур" никада не може да се очекује. Најпре, зато што не пишемо да бисмо је добили, а затим и због тога што не можемо да замислимо да ћемо је добити. То уопште није било у мојим плановима – изјавио је писац.

Телије, математичар по образовању и бивши новинар, објављује од почетка деведесетих. "Аномалија" је његов осми роман који говори о необичном догађају међу путницима на авионском лету између Париза и Њујорка, који се са истим путницима понавља двапут у кратком року.

Аутор је поручио да је могући начин читања књиге и нова визија света, доласком Бајдена после Трампа. Телије је добио осам гласова спрам два Маела Ренуара за роман "Историограф краљевства".

Неколико минута после "Гонкура", додељен је и "Ренодо", који је добила Мари Елен Лафон (58), за роман "Синовљева прича". Дело прати живот Андреа, кога одгаја тетка и, уз откривање тајне кроз породично стабло, прати период од 1908. до 2008. године. Ова професорка класичне књижевности из Париза до сада је написала 13 романа. Први је објавила пре 19 година. Изјавила је да су награде ове године потребније више него икад.

Канађанка Домник Фортије добила је "Ренодоа за есеј" за романсирану биографију песникиње Емили Дикинсон.

Све то догађа се само два дана пошто су књижаре поново отворене у Француској, у другој фази попуштања општег карантина. Због епидемије корона вируса гласање није одржано у ресторану, као што је обичај, јер су они и даље затворени, па се све одвијало видео-конференцијом.

Непосредно пред доделу престижних француских књижевних награда, амерички "Њујорк тајмс" је у суботу објавио текст о сукобима интереса и интригама, циљајући нарочито "Ренодо".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)