БИОГРАФСКЕ ДРАМЕ, ТРИЛЕРИ И МИСТЕРИЈЕ: Продукција "Фајерфлај" припрема три међународне серије - "Горила", "Фатални савезник" и "Фруст"

Ј. БАЊАНИН

29. 11. 2020. у 10:14

БИОГРАФСКЕ ДРАМЕ, ТРИЛЕРИ И МИСТЕРИЈЕ: Продукција Фајерфлај припрема три међународне серије - Горила, Фатални савезник и Фруст

Фото Firefly/Joy Rider

БЕОГРАДСКА продукцијска кућа "Фајерфлај" тренутно у сарадњи са међународним продукцијама развија три нове серије, које су намењене глобалном тржишту.

- "Фатални савезник" ће бити рађен на енглеском. "Фруст" на босанско-српском, а "Горила" ће имати заступљен српски, енглески и француски језик. Планирано је да финалне верзије свих сценарија буду готове у 2021. и да се појаве на неколико међународних маркета где ће бити представљене страним продуцентима. Производња се очекује 2022. и 2023. године - кажу за "ТВ Новости" из продукције "Фајерфлај".

ГОРИЛА

ПРВИ у низу наслова биће адаптација култног романа Душана Савковића, "Горила", који се бави авантурама жестоких српских момака 60-их и 70-их година прошлог века у Паризу. Прича дочарава живот Стевана Марковића, који се прославио као дублер и телохранитељ познатог француског глумаца Алена Делона. Марковићева смрт изазавала је велику пажњу тамошње јавности и потресла сам државни врх и културни естаблишмент Француске. Кућа "Фајерфлај" на овом пројекту више од годину дана сарађује са продукцијом Gorila Entreprises LLC из Сједињених Амерчких Држава.

Тренутно сценарио развија Ђорђе Милосављевић, који за "ТВ Новости" открива да је Савковићев роман прочитао још као гимназијалац.

- Уверен сам да нема узбудљивијег и захвалнијег српског романа за претакање у филмски или телевизијски медиј. Моје занимање за авантуре жестоких српских момака иде искључиво кроз призму Савковићевог потцењеног, али аутентичног прозног ремек-дела. Више ме занима шта је Савковић видео, доживео и описао него шта се стварно десило.

* Шта вас је највише фасцинирало у причама о Стевану Стевици Марковићу?

- У роману је Стевица Марковић постао Штефан Ратарски, што је омогућило већу уметничку слободу у третману приче, а и заштитило писца од оних који су исту причу видели другачије, или тврдили да је знају боље. У "Горили" су ме фасцинирали портрети главних ликова. У српској прози до данас верујем да нема суровијих људских портрета од оних који су дати у ликовима Ратарца, Несторовића, Дипреа и других. Негде та суровост иде толико далеко да верујем да портрете у телевизијској адаптацији треба донекле очовечити. Онако како их је описао Савковић, то су више демони него људи.

* Чему ћете посветити више пажње - интригантном животу Марковића или његовој неразјашњеној смрти?

- То је нераскидиво повезано јер је једно узрок а друго последица. Роман описује само последњих неколико дана у животу Штефана Ратарца, док се кроз подсећања објашњава како се задесио у тој животној ситуацији, те ко су и какви људи који га окружују. Серија би морала, на основу тих реминисценција, да реконструише његов живот до тренутка смрти. Погибија Штефана Ратарца је, иначе, у роману сасвим логично и детаљно објашњена.

* Какву реакцију очекујете од француске публике?

- Као српски сценариста, то не могу ни да претпоставим. Ипак, Париз је у "Горили" центар света - културни, уметнички, политички, привредни... Прича иде иза те кулисе и тамо открива мрак, крв и болест. Ипак, Париз остаје диван, блештав, спектакуларан, као и Атина и Рим шездесетих година прошлог века. А то јесте велики комплимет за оновремено француско друштво, на страну све друго што повремено може изгледати увредљиво.

ФАТАЛНИ САВЕЗНИК

ШПИЈУНСКИ роман "Фатални савезник" (Fatal Ally) британског новинара, писца и ББЦ ТВ лица, Тима Себастијана, биће преточен у мини серију од шест епизода. Сценарио, који припада жанру трилера са примесама мистерије, потписују продуцент и писац, који је радио за ХБО, ББЦ, Нетфликс и Канал 4, Кевин Рандл и победник регионалног конкурса канала ХБО за нове серије, млади домаћи писац Иван Кнежевић. Продукција "Фајерфлај" интензивно преговара са британским продуцентом, а за овај пројекат тражиће партнера и у Русији.

Фото Firefly/Joy Rider

У срцу приче је агент МИ6 Марго Лане, која постаје рањива када је изда неко из врха америчке владе. Зато бива упућена у мисију која је води до самог центра мафије савремене Русије, руба грађанског рата у Сирији и застрашујуће личне одлуке коју се надала да никада неће донети.

- Радити на било чему што се обраћа глобалном тржишту огроман је изазов. Много рада је потребно да добијемо нечију пажњу на минут, а камоли на шест епизода - каже Иван Кнежевић за "ТВ Новости" и додаје да је Кевин Рандл велики мајстор свог заната. - Бојим се да још нисам научио да избацујем идеје и решења његовом брзином, али надам се да хоћу.

* По чему се овај роман, па и серија, разликује од већ познате приче о шпијунима?

- "Фатални савезник" говори о најмање гламурозним деловима шпијунског посла. О бесмисленој бирократији, бесконачном чекању, и последицама тог посла на душу. У том смислу много је мање класична шпијунска прича, а много више људска драма.

* Како бисте описали Марго Лане, можда као женског Џејмса Бонда?

- Џејмс Бонд је диносаурус, реликвија Хладног рата, пресавршен да бисмо се идентификовали са њим. Марго Лане је жена која само ради свој посао и, као сви ми, упада у кризу и преиспитује свој однос према послу и свету.

ФРУСТ

ДРАМА са примесама комедије "Фруст" настаје у копродукцији "Фајерфлаја" и мађарске фирме Joy Rider. Креатор серијe од шест епизода је писац Срђан Вулетић, а режију ће потписати светски награђивани редитељ, добитник Оскара и Златног глобуса, Данис Тановић.

Фото Firefly/Joy Rider

Радња је смештена у савремено Сарајево и прати напоре младог писца да стекне популарност у друштву. Стицајем околности он убија локалног дилера, чиме постаје херој. Ипак, узнемирава га чињеница да његов идентитет мора остати неоткривен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)