СТО ОДСТО ПЛАТЕ АКО СЕ ЗАРАЗЕ КОРОНОМ: Министарка Гојковић потписала допуну Посебног колективног уговора

Танјуг

26. 11. 2020. у 10:39

СТО ОДСТО ПЛАТЕ АКО СЕ ЗАРАЗЕ КОРОНОМ: Министарка Гојковић потписала допуну Посебног колективног уговора

Фото Д. Новковић

ЗАПОСЛЕНИ у установама културе имаће право на накнаду плате у висини од 100 одсто просечне плате остварене у претходних 12 месеци ако је инфекција корона вирусом или мера изолације узрок спречености за рад.

То је предвиђено допуном Посебног колективног уговора за установе културе чији је оснивач Србија, аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе, коју је данас са представницима три синдиката у области културе потписала министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Гојковић је указала да је допуна Посебног колективног уговора, пре свега, вид сигурности да неће остати без дела месечних прихода, који много значе у оваквим околностима, уколико се разболе од ове болести, саопштило је министарство.

Министарка је нагласила да с обзиром на ситуацију у култури и на све шта културни радници раде како би превазишли кризу у којој се налази и Србија и читав свет, ово је несумљиво од великог значаја за све уметнике.

- На овај начин смо желели јасно да покажемо одговорност као и да држава брине о културним радницима и да цени њихов рад и труд како би грађанима омогућили да, упркос пандемији, имају културни садржај - нагласила је Гојковић.

Гојковић је допуну Посебног колективног уговора потписала са представницима Самосталниог синдиката културе Србије, ГС културе, уметности и медија „Независност“ и Конфедерацијом слободних синдиката, гранског повереништва за културу Јованом Динчићем, Драганом Милановићем и Смиљаном Стокић.

Гојковић је са представницима синдиката разговарала о мерама кризног штаба, који су подржали предлог министарке да представник Министарства културе и информисања буде део Кризног штаба ради неопходног тумачења донетих мера на потпуно различите облике уметничког стваралаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)