ИНТЕРВЈУ Виктор Савић: Мој Милош из 12 речи није ђавољи адвокат, Грубор којег игра Тика Станић - јесте

Маја Јешић

26. 11. 2020. у 15:36

ИНТЕРВЈУ Виктор Савић: Мој Милош из 12 речи није ђавољи адвокат, Грубор којег игра Тика Станић - јесте

Фото Промо

ЧУВЕНИ Милутинац из филма и серије "Монтевидео Бог те видео", "На путу за Монтевидео", Виктор Савић, кога поново гледамо на РТС, од сутра на Суперстар ТВ, облачи одело адвоката Милоша који ће се затећи у вртлогу судства и прљавог капитала.

Публика га је волела и у серији "Војна академија" у улози Здравка Бркића, Невена Сарића у "Сенкама над Балканом" и многобројним позоришним улогама. Син чувеног музичара, певача, блузера и оснивача бенда "Зона Б", Јована Лолета Савића, недавно је са колегом Андријом Милошевићем показао храброст и предузимљивост не осврћући се на многобројне препреке свакодневице и економске калкулације, и заједно су основали своју уметничку кућу "Театар на брду". За ТВ Новости каже да су, иако су имали зебњу, Андрија и он пресрећни да им је репертоар недељама унапред распродат, у сали која има 500 места, и закључује да су људи жедни уметности и лепоте.

Пред нама је серија "12 речи" у режији Јелене Столице, у којој играте главну улогу, младог амбициозног адвоката који се затиче у мрежи организованог криминала и судства. Ради се о необичном крими трилеру. Какви су вам утисци пред премијеру?

- Моји утисци са снимања изузетно су позитивни, поготово рад са редитељком Јеленом Столицом, али и осталим колегама. С обзиром да се ради о жанру који је, сматрам, и превише заступљен, крими трилеру, серија је рађена из мало другачије перспективе - перспективе правосуђа, хакера. Ради се о утемељеној причи са пуно информација непознатих широј публици, са "биткоинима", "мајновањем" и осталим начинима да се дође до новца. Очекујем узбудљиву серију коју ћу и сам гледати.

Судски процеси су приказани реалистично, људске судбине и односи у свету адвокатуре... Продукционо, серија изгледа као најбољи холивудски трилери који прате велике судске случајеве? Да ли сте задовољни димаником, драматичним набојем, мистериозношћу коју серија овог жанра мора да носи?

- Могу да кажем да ће "12 речи" бити једна занимљива прича која подсећа заиста на неки холивудски трилер. Посебно је занимљиво то што такав приступ теми нисмо имали прилику код нас да гледамо, тако да серија представља нешто потпуно ново и у визуелности, начину на који се обрађује проблематика и суштина серије.

Играте младог адвоката са проблематичном прошлошћу, којег амбиција и страст према послу доводе у мрежу организованог криминала, прљавог новца и тајних "дилова". Ваш Милош почиње да се ломи, преиспитује моралност својих поступака, доживљава најдубље унутарње урушавање и преиспитивање. Како сте га "ископали" у себи?

- Нисам имао проблем да га пронађем у себи, јер се ми сви свакадодневно сусрећемо са самопровером, самоконтролом, преиспитивањем својих моралних кодекса, поступака. Сваки човек склон је интроспекцији, поготово лик којег ја тумачим - Милош, адвокат, који је добио прилику да се бави послом који је одувек желео, а дуго није могао да га добије. Он своје личне и професионалне параметре проверава на веома буран и болан начин.

Фото Промо

Ваш јунак добија случај да брани највећег мафијашког боса. Какав је Никола Пејаковић у улози шефа мафије, како сте сарађивали на сету, ви и "ваш главни клијент"?

- Са Николом Пејаковићем нисам имао баш толико заједничких сцена, иако га у једном тренутку чак и браним на суду, али радим за адвокатску канцеларију која га брани. Био је феноменалан кастинг за улогу коју тумачи Никола Пејаковић. Он је маестралан глумац. Морам да споменем да је код нас у "Театру на брду" писао и режирао представу "Шећер је ситан осим када је коцка", са којом смо пре три дана доживели 50-то извођење, као и представу "Цело тело ту ме боли". Иако у серији нисмо имали пуно заједничких сцена, радили смо на ова два сјајна позоришна пројекта. Гледао сам га када сам био мали и сматрам да је пун погодак што он игра улогу главног негативца у нашој серији.

Да ли је Милош - Ђавољи адвокат?

- Милош није "ђавољи адвокат", Грубор којег игра Тика Станић јесте.

У серији се преплићу есенцијална етичка питања. Поверење је важније од правила, лојалност од закона и правде? Како ви лично доживљавате ту врсту преиспитивања, какав је ваш став?

- Лично, не доживљавам то тако, постављам се и понашам по хришћанским параметрима, а то је да су закон и правила нешто што је утемељено и ту нема простора за мењање, па ни лојалност не може да буде изговор да се тај закон крши. Што се тиче моје улоге у серији и адвокатуре, ту већ има простора за различита тумачења, у којој мери су поверење и лојалност важнији од неких правила. Уколико ће неко правило довести до тога да се невина особа осуди, онда не постоје закони, правила, лојалност, који тако нешто могу да оправдају.

Фото Промо

Главни јунак, Милош, бива увучен и у свет хакерског подземља. Да ли сте нешто ново сазнали, како изгледа хакерско подземље код нас, чиме се баве?

- То су млади људи, "натопљени" ИТ знањем, представници потпуно нових генерација чије знање у неким моментима, или у "злим рукама", може бити злоупотребљено. На срећу, и они, кроз преиспитивања, и појединачно и као група, схватају разлику између добра и зла, па као и главни јунак, мој Милош, прелазе "на сунчану страну улице".

По неким политиколозима и филозофима - правда није рационална категорија, не постоји начин да се она прецизно утврди или измери, а по другима је апсолутна категорија. Учествујући у пројекту "12 речи", шта сте промишљали, којој теорији сте ближи, и као уметник и као "цивилно лице", обичан грађанин?

- Не могу да се водим параметрима политиколога и филозофа, не сматрам њихово мишљење за валидно по питању било чега. Држим се хришћанских параметара, по хришћанским теоријама расуђујем и размишљам, зна се шта су правила, зна се шта је правда, то уопште није двосмислен појам и нема простора за различита тумачења.

Фото Промо

Ђавољи адвокат", редитеља Тејлора Хакворда, бриљантан је филм о моралним ломовима када се говори о етичким категоријама и "дељењу правде" у савременом свету. Да ли је Тихомир Станић, који игра познатог и утицајног београдског адвоката, у серији ваш страшни Ал Паћино, оличење самог врага, фаталног интелигентног ума, а ви - наш Кијану Ривс, бескомпромисни борац за правду?

 С обзиром да нисте гледали серију и нисте читали сценарио, драго ми је да се из тако мало материјала, као што је "тизер" или "трејлер" могло да разуме да ова серија има неку паралелу са "Ђавољим адвокатом". До овог тренутка нисам ни размишљао на тај начин, без обзира што сам скоро гледао тај филм поново. Да, мислим да сте добро то погодили, да, заправо, лик који Тика Станић тумачи има везе са оним коју тумачи Ал Паћино (иако би било гордо да се поредимо са холивудским звездама какве су Ривс и Паћино) као "ђавољи адвокат". А моја улога има везе са оном коју тумачи Ривс, човек који се сусреће са (овоземаљским) узвишењем и стрмоглавим падом, па освешћивањем и покајањем као видом борбе за правду и хуманистичке вредности, на чијем је врху човекољубље.

Зашто се серија зове "12 речи"?

- "12 речи" представља верификациони код при отварању тзв. wallet-а, тј. онлајн новчаника на коме се држе крипто валуте. А зашто је то јако важно, погледајте у серији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)