ПРЕМИНУО МУСТАФА НАДАРЕВИЋ: Чувени Изет изгубио најважнију битку у 77. години

Novosti online

22. 11. 2020. у 15:47

ПРЕМИНУО МУСТАФА НАДАРЕВИЋ: Чувени Изет изгубио најважнију битку у 77. години

Фото: Д. Миловановић

ПОЗНАТИ глумац Мустафа Надаревић преминуо је након дуге борбе са тешком болешћу у 77. години.

Боловао је од карцинома плућа, недавно је отпуштен из болнице и био је у кући у Загребу, а како су писали медији није излазио из куће због епидемиолошке ситуације.

Мустафа Надаревић рођен је у Бањалуци 1943. године. 

Иако је живео и радио у многим градовима бивше Југославије, највећи део живота провео је у Загребу.

Позоришну каријеру је започео у Загребачком казалишту младих, а 1969. године постао је члан Драме Хрватског народног позоришта у том граду. Најпре је велике улоге добио у домаћем позоришту – Богдан у „Хваркињи“, Помет у „Дунди Мароју“, Милетић у „Оставци“, Леон у „Господи Глембајевима“ . Његов таленат убрзо су препознали страни режисери па је добио главну улогу у представи „Лорензацо“.

Осим тога глумио је Сирана, Фигара и М.П. Марфија у великим представама. Филмску каријеру започиње тек почетком осамдесетих година у споредним улогама.

У филму „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха. Затим су уследили филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. године, па „Кудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву“, „Пушка за успављивање“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“ и многи други.

Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији „Луд, збуњен нормалан“ која је снимана од 2007. до 2016. године.

Као редитељ је дебитовао 1992. године са представом „Лет изнад кукавичјег гнезда“, а након тога поставио је неколико великих представа – „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића, „Забуне“ Алана Ејкборна (Алан Аyцкбоурн) у Сатиричном казалишту Керемпух, „Хасанагиница“ Милана Огризовића у Хрватском наародном казалишту и Народном позоришту у Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Nina

23.11.2020. 14:19

Zbogom umetnicka gromado,hvala ti na tome sto si umeo da nas nasmejes kao Izet,da nas rasplaces kao prof.Misa,jednostavno si nosio toliko emocija u sebi i isto kroz uloge budio u nama....Biti velicina,biti kosmopolita a ici kroz zivot tako tiho,iskreno i skromno e to je tesko.Neka ti je laka zemlja ljudino