КЊИЖЕВНОСТ НА УДАРУ: Академику и песнику Милосаву Тешићу уручена награда "Златни кључ Смедерева"

Д. Богутовић

10. 11. 2020. у 22:30

ПРВИ пут без публике, у складу са временом у коме живимо, одржан је 51. Међународни фестивал поезије "Смедеревска песничка јесен" на којем је академику Милосаву Тешићу додељена престижна награда "Златни кључ Смедерева".

КЊИЖЕВНОСТ НА УДАРУ: Академику и песнику Милосаву Тешићу уручена награда Златни кључ Смедерева

Директор фестивала Горан Ђорђевић, Милосав Тешић и Александар Јовановић / Фото М. Поповић

Захваљујући на признању, славодобитник је рекао:

- Ову међународну књижевну награду схватам и као награду српској књижевности, при чему посебно наглашавам прецизно одређен термин српска књижевност. Зашто то чиним? - У последње време се та књижевност, која има своје име и презиме, своје место рођења, своју вишевековну традицију и високе естетичке домете, своди, у циљу њеног потпуног обезличења, под појмове регионална књижевност или регионалне књижевности. Такво ниподаштавање једне аутентичне књижевности резултат је прихватања неолибералне идеологије, коју светска финансијска олигархија, подређујући све - па и саму књижевност - својим диктатима и голим интересима, перфидно шири и насилнички намеће.

Отуд, наставио је Тешић, и коришћење вредносне инверзије у тумачењима догађаја из наше националне историје, што доводи до извођења трагикомичних закључака; отуд долази и до извргавања руглу националних митова; отуд и одбацивање ћирилице као основног националног писма; отуд и стварање у лексичком смислу неке врсте англосрпског језика ("англизам мејнстрим" је један од мноштва најсвежијих примера); отуд искључивање из школске лектире идентитетски битних и естетички вредних дела најзначајнијих српских писаца.

- Не искључујмо се из света, али сачувајмо самопоштовање и свој примарни идентитет, јер ми смо стари народ са својом особеном традицијом, историјом и културом - поручио је песник.

Тешић је прочитао своју најновију песму "Видо, у сумрак", наставак његове раније песме "Плава гробница - Видо", у коју су призвани гласови двојице знаменитих српских песника Милутина Бојића и Ивана В. Лалића. Први је тему "плаве гробнице" увео у књижевност, а други ју је обновио. Сећањима потомци се одужују прецима, истакао је Тешић.

У беседи о песништву добитника "Златног кључа" др Александар Јовановић је истакао:

- У поезији Милосава Тешића поново проговара целокупна српска култура, од живих снага предачког наслеђа, преко великих историјских догађаја, до ритма модерног града. Попут језичко-поетског археолога, он ослушкује древне гласове и пева њихов нови живот у свести песничког субјекта. Кроз Тешићеву поезију, сву уроњену у језик, у његову звучну и смисаону магију, у његове геолошке слојеве, проговорило је - изузетним версификацијским умећем и модерним песничким поступком - наше културно памћење, преломљено кроз меланхоличну и осетљиву свест савременог ствараоца. Тешићева поезија је блиска савременом читаоцу, јер му открива оно што он још од рођења носи у себи, али га, истовремено, и изненађује, јер Тешић пева како нико пре њега није певао.

Награду је уручила Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Смедерева. Госте је поздравио Горан Ђорђевић, директор Фестивала, који је нагласио да је ова манифестација успела да се одржи захваљујући песницима из целог света који ни у једном тренутку нису хтели да је препусте "злим удесима света и века".

На фестивалу су уручене и остале награде: "Златну струну" добио је Мирослав Костић Коле, "Смедеревског Орфеја" - Александра Љубисављевић, повељу "Златко Красни" - Злата Коцић, "Златни кључић" - Зорица Бајин Ђукановић.

КАД ПРОЂЕ 40 ГОДИНА!

- ВАЉДА неће звучати нескромно ако кажем да сам у српску књижевност ушао преко Смедерева, то јест преко ондашњег Фестивала југословенске поезије, када сам 1981. године (кад пре прође четрдесет година!) учествовао, први и последњи пут, на анонимном конкурсу за награду "Златна струна". Тада је моја песма "Купиново" ушла у најужу конкуренцију за то признање, које нисам добио. Међутим, за мој даљи песнички рад много је значила чињеница да су те године у жирију за доделу "Златне струне" били велики песници Миодраг Павловић и Иван В. Лалић, као и један од најзначајнијих живих српских књижевних критичара Богдан А. Поповић. Том чињеницом био сам одушевљен - казао је Тешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)