УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Игор Маринковић - призори из Пјонгјанга

М. Н. М.

10. 11. 2020. у 16:43

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Игор Маринковић - призори из Пјонгјанга

Фото И. Маринковић

МНОШТВО упечатљивих, чак и за нас који смо у социјалистичком уређењу живели, пречесто нестварних призора, забележио је врсни фото-репортер "Новости" Игор Маринковић када је, пре четврт века, остварио један од животних снова отпутовавши у Северну Кореју и боравећи у Пјонгјангу.

- У "најбезбеднијој земљи на свету" одмах вас "упозоре" да ништа не може да вам се деси док сте тамо, а многи до самог краја свог боравка остану несвесни да су све време били под "заштитом" - сећа се Игор, кроз чији су објектив забележени призори гужви у метроу и аутобусима, у граду дуж чијих шест трака саобраћајница тек повремено прође и неки - аутомобил. Сачувао је и мноштво фотографија прелепе деце у униформама налик нашим пионирским, но увек са помало уплашеним изразима лица - јер, њему нико није бранио да их фотографише, но саме "моделе" најчешће би сачекала грдња због "позирања" странцу.

- У Пјонгјангу постоје луна-паркови попут америчких, који су за њих бесплатни, док за туристе важе другачије тарифе - наводи Маринковић, који је призор малишана који се држи за решетке забележио управо у једном таквом луна-парку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)