МУЗЕЈИ ЗА СВЕ - БЕСПЛАТНО: Популарна седмодневна културна манифестација због короне из маја пребачена за новембар

М. КРАЉ

07. 11. 2020. у 16:25

ПРЕБАЧЕНА због пандемије из свог редовног термина у мају, манифестација "Музеји за 10", шести пут бесплатно ће отворити врата културних институција широм Србије, од 9. до 15. новембра.

МУЗЕЈИ ЗА СВЕ - БЕСПЛАТНО: Популарна седмодневна културна манифестација због короне из маја пребачена за новембар

Фото "Музеји за 10"

Седмодневним програмом, биће традиционално обележени Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја. На бројним локација, широм земље, припремају се изложбе разноврсног садржаја, ауторска и стручна вођења, интерактивне радионице за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представе и перформанси, промоције књига, концерти и многобројне друге активности.

У Београду ће тако следеће недеље бесплатно моћи да се обиђе ретроспектива Радомира Дамјановића Дамјана, у Народном музеју, изложба "Краљеви и светитељи српски" у Историјском музеју Србије, у Музеју примењене уметности (од 12. новембра) слављеничка поставка поводом 70 година постојања. Током музејске недеље, Музеј града Београда ће у згради у Ресавској, 13. новембра, отворити изложбу Владимира Лалића, а својом понудом из ове институције укључиће се Музеј Паје Јовановића, Музеј "Иве Андрића", Збирка икона "Секулић", Конак кнегиње Љубице. Музеј Југославије, уз своју музејску лабораторију и поставку "Танјуг јавља..." , имаће 14. новембра, програм "Знаковни музеј", тачније вођену туру глувог водича Михаила Гордића.

ПРОГРАМ Спомен-збирка Павле Бељански, Фото "Музеји за 10"

ОТВОРЕНА ВРАТА ШИРОМ СРБИЈЕ

У ЦЕНТРАЛНОЈ Србији врата ће отворити Завичајни музеј "Параћин", Музејска збирка Народног универзитета Трстеник, Музеј угљарства Сењски рудник, Музеј "Хореум Марги-Равно" Ћуприја, Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Народни музеј у Смедеревској Паланци, Народни музеј Крушевац. Са запада земље прикључили су се Народни музеји из Ужица и Шапца и ЦК "Вук Караџић" из Лознице, а са истока Музеј Крајине у Неготину, Народни музеј Пожаревац и Завичајни музеј Петровац на Млави. Јужну Србију представља Народни музеј Лесковац и културни центар "Градац" из Рашке.

АТРАКТИВНО Музеј Паја Јовановић, Фото "Музеји за 10"

Уз сталну поставку Етнографски музеј нуди актуелну изложбу о свиралама, а Природњачки музеј поставку "Зов даљине - сеобе у царству животиња". Манифестацију подржавају Народна банка Србије (изложбом "Динар - путовање кроз време", од 9. до 15. новембра), Медија центар "Одбрана" ("Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945"), али и "Црвена звезда", тачније музеј овог фудбалског клуба. Међу учесницима, у Београду су још: обе галерије САНУ, Манакова кућа, Кућа легата, Дечји културни центар, Културни центар Гроцка, галерија "Хаос - Фондација за цртеж" и Продајна галерија "Београд".

УЧЕСНИЦИ Музеј у Смедеревској Паланци, Фото "Музеји за 10"

У будућој европској престоници културе, у Музеју града Новог Сада, моћи ће да се види изложба "Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века", а у Архиву Војводине Јесења изложба УПИДИВ-а. Покрајински завод за заштиту природе и Музеј Војводине нуде своје сталне поставке, а у огранку САНУ у Новом Саду гостује гaлерија "Mилан Коњовић" из Сомбора.

ВОЈВОЂАНИ

МЕЂУ учесницима из Војводине су и Завичајни музеј Рума, Музеј наивне уметности "Илијанум" и Галерија слика "Сава Шумановић" из Шида, Музеј у Белој Цркви, Народни музеј и Савремена галерија Зрењанин. Ту су и Музеј града Бачка Паланка, Галерија "Милан Коњовић" из Сомбора, Савремена галерија и Градски музеј из Суботице, Градски музеј и Културни центар из Врбаса.

У Галерији Матице српске припремили су и посебан програм "Уметност и родни идентитет - Женски насупрот мушком погледу", са кустоским вођењем кроз сталну поставку, у поклон збирци "Рајко Мамузић" отвориће изложбу "Од поноса до заборава " (11. новембар), док ће Спомен-збирка Павла Бељанског представити посебан програм "О делима и уметницима - избор кустоса". Изложба докторских уметничких пројеката Владана Јолера и Стевана Којића моћи ће да се види у Музеју савремене уметности Војводине. Смотри музеја придружио се и Новосадски дечји култуни центар.

Манифестацију координира Национални комитет ICOM Србија, а њена овогодишња тема, која је уједно и тема Међународног дана музеја је "Музеји за једнакост: разноликост и инклузија".

Овај мотив указује и на основну друштвену вредност музеја - да понуде садржаје блиске свим људима без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења.

Како би још активније укључили публику "Музеји за 10" су покренули и наградни конкурс за кратку видео-форму, са темом "Представи свој музеј", чији ће најкреативнији учесници бити и награђени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)