НАЈЛЕПШИ ДАР СТИГАО СА КОСОВА: Легендарна глумица Мира Бањац јуче је у "изолацији" прославила 91. рођендан

В. СТРУГАР

05. 11. 2020. у 12:56

У КРУГУ најближих пријатеља, јуче је у свом новосадском стану, онако како то околности налажу, велика српска и југословенска глумица Мира Бањац - прославила 91. рођендан.

НАЈЛЕПШИ ДАР СТИГАО СА КОСОВА: Легендарна глумица Мира Бањац јуче је у изолацији прославила 91. рођендан

Фото В. Данилов

Рођена 4. новембра 1929. године у Ердевику и ондашњој Краљевини Југославији већ данас, храбро и одважно, "гази" кроз десету деценију!

- Ето, чувам се. Не излазим, не дружим се, не славим. Овако затворена полагано губим снагу и помало тонем... Ваљда ће све доћи на своје место. Наше је да чекамо. Дане проводим у кући, читам и трудим се да понешто корисно урадим - помало сетно каже слављеница.

- Иначе, дан је као и сваки други. Таква су времена, нису за славље. Јављају ми се пријатељи телефоном да честитају, то је увек лепо и пријатно..

ВАЖНО ДА СЕ САЧУВАМО

Ето, пре две године, стицај околности је хтео да рођендан прославим у Подгорици, прошле у Сарајеву, а оба пута у друштву колега и на "радном месту". Ове године сам код куће. Најважније је да се у овим тешким данима сви сачувамо колико год можемо - каже Мира Бањац.

Ова изузетна уметница припада првој генерацији глумаца који су завршили Позоришну школу у Новом Саду код чувеног професора Јурија Ракитина. Ангажмани су је селили не само од театра до театра, него и од града до града. У њеном позоришном коферу наслагале су се године проведене у Сремској Митровици, Бањалуци, СНП, Атељеу 212. Колико у театру, толико је и на филму и телевизији оставила (и оставља) немерљив траг. Да ли би "Варљиво лето 68", "Балкански шпијун", "Лепота порока", "Мајстори, мајстори", "Камионџије", "Приче из радионице" и многа друга остварења - били таквог формата и шарма да није било ње, да својим даром и појавом удене оно "нешто" што се памти за сва времена.

Омиљена у срцима гледалаца свих генерација и простора, јуче је добила и један посебан дар:

- Веома ме је обрадовала једна школа са Косова. Дошли су у Атеље 212, јер су мислили да сам тамо и донели ми неки поклон. Оставили су га и рекли да праве фондацију с мојим именом. Не знам детаље, све ћу сазнати кад одем у Београд. Веома дирљив гест, баш ме потресло. Таква пажња је најлепши поклон.

Слављенички дан провешће са сином Браном и две пријатељице, тек да се обележи. У међувремену, размишља о договореним сарадњама, започетим снимањима. Засад, сви планови чекају нека боља времена:

- Требало је да почнем снимање у Бањалуци са Николом Пејаковићем. Стигао ми је сценарио и чека ме у Српском народном позоршту, очекујем да ми га донесу. Почела сам да радим и серију "Било једном у Србији", али смо прекинули снимање у Лесковцу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)