КОРОНА ПОНОВО СПУШТА ЗАВЕСУ: У београдским позориштима све чешће се отказују заказане представе

В. СТРУГАР

30. 10. 2020. у 10:22

ВИРУС короне шири се геометријском прогресијом, свуда, па и у театру. Да "даске које живот значе" то остану, ових дана принудиле су управе наших позоришта да због заражених у сопственим редовима или оних који су с њима били у контакту - скидају представе. Наравно, има и других (понекад техничких) разлога, али су чињенице неумољиве. Образложења, уколико их има, обично гласе: "Поштована публико, због актуелне епидидемиолошке ситуације и превентивних разлога, отказује се представа..."

КОРОНА ПОНОВО СПУШТА ЗАВЕСУ: У београдским позориштима све чешће се отказују заказане представе

"Уображени болесник" / Фото Ненад Петровић/ЈДП

Први је званично "повукао ногу" Звездара театар и "обнародовао" да одлаже до даљег премијеру "Берачи снова" која је требало да изађе 6. новембра. Увидом у репертоар и других београдских позоришта запажамо да су у Народном (две вечери заредом) скинути и драмски ("Балкански шпијун") и оперски ("Травијата") наслови. У Атељеу 212 за синоћно извођење кратко обавештење - нема представе. У Југословенском драмском требало је (али не може) да се изводи "Уображени болесник", а извесно је да публика неће гледати ни "Лоренцача". У Театру "Вук" тек што је најављена, већ је "одјављена" премијерна обнова "Ајнштајнове издаје". Коначно, Београдско драмско које је почело да изводи своје наслове у "блоковима", у блоковима је принуђено и да отказује: од 26. октобра до 2. новембра, на Црвеном крсту неће се играти "Кад су цветале тикве" и "Ко се боји Вирџиније Вулф".

У самим позоришним кућама нерадо се говори о новонасталој ситуацији, свуда су и околности и одлуке сличне: изводи се то што се може, односно наслови у којима је екипа на окупу и нема "сумњивих". Како сазнајемо, чим се појаве нови случајеви заражених, тестирају се сви који су с њима били у контакту да се епидемија не би ширила даље. Пошто многи чланови ансамбла играју у бројним серијама које се снимају готово без предаха (понекад један глумац игра и у више њих), свима је прилично јасно да вирус најлакше и најбрже стиже са сета или "тезге" - чак и изван граница наше земље.

А, шта је последица оваквог, неизвесног стања на нашим сценама и око њих? Због сопственог мира Београђани све чешће одлажу позоришно задовољство за нека боља времена. Понекад, чак и поред могућности замене, одлучују да "алале" већ купљене улазнице. Вреди ли играти за неизвесну трећину сале, по сваку цену? Вероватно не, али овог пута о томе неће одлучивати само надлежни већ и сами театри, нажалост, притерани уза зид.

РЕПЕРТОАР

Да не би већ разређену публику стављали у незгодан положај да враћа карте или мења за друге наслове, у неким театрима праве недељни репертоар и тако своде непријатна изненађења на најмању могућу меру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)