УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Слободан Моца Маринковић о "Лирска поезија"

М. Н. М.

27. 10. 2020. у 19:19

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Слободан Моца Маринковић о Лирска поезија

Фото приватна архива

СЛИКА "Лирска поезија" је и метафорична и симболична, јер представља комбинацију минијатурне књижице руског песника и певача Владимира Висоцког, висибабу као нежан бео цвет којим започиње пролеће, и црвено зрнце, помало стидљиво скривено, које асоцира на срце.

Сви ови елементи указују на овај, једини могући наслов. Јер, ту су лирски стихови Висоцког, висибаба, као симбол буђења пролећа, али и настанка нове љубави, зелени листови, који дају свежину и метафорички означавају младост, и мало, јаркоцрвено "срце", које је вечни симбол љубави.

Овим речима др Слободан Маринковић, професор анатомије са блиставом каријером и пасионирани фотограф, описује ову фотографију, и додаје:

- У ери нове технолошке револуције и изражене индивидуалности и алијенације, овакве слике јесу ментално и емотивно освежење, позив на естетику, на лепоту вечне природе, на безгранично креативни људски дух, и на наставак или зачетак нове љубави, која ће нас пренети у свет лепоте живљења, маште и најдивнијих емоција - и која ће нас, бар на тренутак, одвојити од нехумане роботизоване реалности коју смо сами створили.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)