IN MEMORIAM:- МИЛАН Д. ШПИЧЕК: Одлазак легенде Радија 202 и културне сцене

М. Ј. М.

26. 10. 2020. у 18:18

IN MEMORIAM:- МИЛАН Д. ШПИЧЕК: Одлазак легенде Радија 202 и културне сцене

Милан Д. Шпичек / Фото В. Данилов

ЛЕГЕНДАРНИ уредник Радија 202 и водитељ емисија "Поноћни биоскоп", "Медаља 202" и "Круг 202", Милан Д. Шпичек, преминуо је недавно у Београду.

Био је филмски критичар и аутор неколико књига о седмој уметности. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у родном Београду, а новинарством се бавио од средње школе. Током дуге каријере, Шпичек је прошао пут од новинара, до главног и одговорног уредника Радио Београда 202.

Филмском критиком бавио се од 1980. године, када је почео да води и уређује култну емисију "Поноћни биоскоп". Извештавао је са бројних домаћих и иностраних филмских смотри, а учествовао је у стварању Филмског фестивала у Херцег Новом. Интервјуисао је многе личности из света културе, уметности, а пре свега филма, као што су Френсис Форд Копола, Роберт де Ниро, Ђина Лолобриђида и друге. Био је селектор Лесковачког међународног фестивала филмске режије. Опробао се и у глуми, па је имао епизодне улоге у остварењима "Рана јесен" Томе Јањића, "Дечак из Јунковца" Дејана Зечевића, "Птице које не полете" Петра Лаловића и "Месец над Београдом" Драгана Кресоје. Аутор је и четири књиге везане за филм, "Херцег Нови, љубави моја", "Лепотица и звер", "Нико није савршен" и "Куварни глумци". Свој први роман, "Хеклање уз ветар", издао је 2015. године. Опробао се и као сценариста и редитељ у филму о Пуриши Ђорђевићу, "Лепо време за млад грашак, Пуриша" (2009). Добитник је великог броја награда, а носилац је и националног признања за врхунски допринос култури.

Милан Д. Шпичек биће сахрањен у среду, 28. октобра, на Топчидерском гробљу у Београду. Опело почиње у 13.30, а сахрана у 14.00.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)