ЧИТАЊЕ ЈЕ БОГАЋЕЊЕ: Љубивоје Ршумовић отвара данас онлајн камп за младе песнике

В. СТРУГАР

26. 10. 2020. у 08:38

ЧИТАЊЕ ЈЕ БОГАЋЕЊЕ: Љубивоје Ршумовић отвара данас онлајн камп за младе песнике

Фото Промо

АКАДЕМИЈА "Сарадници Сунца", Фондација "Ршум" и Дечји културни центар Београд у понедељак отварају онлајн врата младим и талентованим песницима из целе Србије. Реч је о другом стваралачком кампу чији ће учесници бити они који су се већ истакли на великим литерарним фестивалима, а сада ће добити прилику да разговарају о поезији, али и на креативним радионицама (све до 6. новембра) учити како треба казивати стихове, неговати језик и културу говора.

Прве недеље Академију води Љубивоје Ршумовић, док ће му друштво правити Урош Петровић, Бранко Стевановић, Матија Бећковић, Тоде Николетић, Виолета Јовић и Власта Ценић. Наредне седмице, радионица је резервисана за глумицу Борку Томовић.

- Прошле године десеторо младих људи у Љубишу, на Златибору, не само да су слушали наше савете и мишљења, него и Златиборце како говоре. Водили смо их свуда, у шуму, у рибњаке, на водопад, у Сирогојно - објашњава Ршумовић. - Наравно, невоља која нас је натерала да играмо у овом "маскенбалу" мења и нас и начин на који ћемо комуницирати с тим младим људима.

Пријављено је једанаест полазника и они ће од данас, у 11 сати, бити на онлајн вези. Како одржати с њима ону непосредност коју је тако лепо и лако било остварити у Љубишу?

- Ја бих имао једну јеретичку поруку: да они слушају шта им причамо, као што слушају шта им мајка и отац говоре, али да ипак сами доносе одлуке да ли ће да пишу поезију, драме, односно да ли ће уопште да се баве овим стваралаштвом. "Опасно" је немати ту врсту одлуке у узрасту између тринаест и шеснаест година. Већ у том добу млади људи треба да знају шта хоће и шта би у животу желели да раде. Наравно, на нама је да их убедимо да је читање књига једна врста богаћења духа. Није човеку дато само да богати своје тело, имање, банковни рачун. Много је важније богатити дух, а ту ће првенствено, и најбоље, да им помогну књиге.

Да таквих има и међу младим генерацијама, говори чињеница да су се јавили у један несвакидашњи камп. У њему неће затећи "чика песнике" него другаре који имају чему да их науче:

- Ја сам за ово онлајн маскирање смислио реч "маскенбал" и пристао да играм у њему.

ЛОКАЛНИ АКЦЕНАТ

НА питање како се он као млади песник ослободио локалног, златиборског говора, одговара:

- Још књигом "Сјај на прагу" (1982) одужио се том херцеговачко-ерском говору. Цео сонетни венац написао сам у форми пословица, ијекавски. Онако како су родитељи мене и брата учили. Кад су желели да нешто озбиљно схватимо, онда су то "стављали" у пословицу. Али, и даље ми је остао затиборски изговор, по коме ме чим се јавим на телефон препознају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)