ОД ПРОГОНА ДО "БИСТРИХ ПОТОКА": МСУ у част пола века стваралаштва Божидара Мандића

М. А. К.

24. 10. 2020. у 05:30

УМЕТНИК Божидар Мандић, пола века веран је авангради, а тај јубилеј обележиће и беогардски Музеј савремене уметности.

ОД ПРОГОНА ДО БИСТРИХ ПОТОКА: МСУ у част пола века стваралаштва Божидара Мандића

Фото: М. А. К.

Испред МСУБ, у Парку скулптуре, у у суботу 24. октобра у 13 часова, биће одржан хепенинг "Прогоњена уметност", својеврстан Мандићев омаж Ђорђу Марковићу Кодеру, Љубомиру Мицићу, Љубиши Јоцићу и Владану Радовановићу.

Под слоганом "Природа уметности", програм обухвата и хепенинге "Децентрирана белина", "Умрежавање", "Премештање воде", "Политика невиности" и "Уметност цепања дрвета". Аутор који је прву изложбу "Једно вече звано вече" имао пре 50 година на "Трибини младих", у родном Новом Саду одржаће и предавање о својим искуствима бављења уметношћу, оз дијалог са публиком, после тога ће уследити "арте повера" ручак и заједнички догађај "Скулптура гласовима".

Почетком седамдесетих година 20. века Мандић је припадао авангардној сцени која се окупљала око "Трибине младих", живи у комуни "Интима". У њој су били и Мирослав Мандић, Слободан Тишма, Владимир Копицл, Пеђа Вранешевић, Ласло Керекеш, Мирко Радојичић, Славко Богдановић, а новосадске аванградисте подржавали су и Дејан и Богданка Познановић, Желимир Жилник, Ото Толнај, Тибор Варади, Јудита Шалго, Вујица Решин Туцић...

Спроводећи концепт ненасилног просветитељства и остварења реалне утопије, маја 1977. Мандић је основао еколошку комуну "Породица бистрих потока" у засеоку Брезовица на Руднику, која је и данас активна. Објавио је 25 књига поезије, есеја, лирских записа, прича и романа, реализовао двадесетак самосталних изложби и режирао исто толико позоришних представа.

Од 2002. "Породица бистрих потока" организује Фестивал алтернативног позоришта ШУМЕС ("Шумски сусрети", од 1993. додељује и награду интелектуалцима који се боре за природу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ ТОПЛОГ МОРА И СВЕЖЕ ПЛАНИНЕ: У боровој шуми, ушушкао се Кемер, а у Кемеру одличан хотел