СА ТРГА, ПА У СОКАЧЕ: Данас почиње фестивал књиге у организацији УПИС, који ће окупити 25 домаћих издавачких кућа

Д. Богутовић/Д. Матовић

24. 10. 2020. у 08:10

СА ТРГА, ПА У СОКАЧЕ: Данас почиње фестивал књиге у организацији УПИС, који ће окупити 25 домаћих издавачких кућа

Фото "Јутјуб"

УМЕСТО Међународног београдског сајма књига, који је деценијама привлачио десетине хиљада посетилаца, а сада је морао бити одложен, никло је низ малих сајмова од којих је највећи онај који ће данас и сутра од 10 до 22 сата бити организован на Тргу републике у Београду.

Под великим белим шатором биће изложене књиге 25 издавачких кућа, који ће нудити попусте од 30 до 70 одсто.

Фестивал "Књига на Тргу" уприличило је Удружење професионалних издавача Србије, настојећи да максимално задовољи све мере које захтевају садашње околности са ковидом 19. Сви посетиоци су замољени да поштују мере заштите, носе маске и воде рачуна о дистанци. На продајним пултовима налазиће се дезинфекционо средство за руке. Читаоци неће улазити у шатор, већ ће жељене књиге куповати на наткривеним полицама који су постављени уз ивице целог објекта.

ПРИПРЕМЕ Монтирање штандова за дводневну  манифестацију, Фото Н. Скендерија

Као за велику фешту на "Београдском сајму", издавачи су се потрудили да читаоце обрадују књигама које су управо пристигле из штампарија. Тако су из продукције "Архипелага" стигли романи "Рапутус" Светослава Нахума, интригантна прича о отуђеним моћницима који не бирају средства да би завладали људима и тржиштима, "Сатови у мајчиној соби" Тање Ступар Трифуновић, емотивна прича о односу мајке и ћерке и "Параноја Барона Алдина" Бошка Крстића, чији јунак причајући о свом животу казује о друштвеним превирањима у последњих неколико деценија.

У издању куће "Клијо" издвајају се два романа "Ожиљак" шпанске списатељице Саре Месе, прича о неузвраћеној љубави и "Три сата ујутру" Ђанрика Карофиља, о оцу и сину који се препознају и упознају у драматичним околностима. Овај издавач објавио је и документарну прозу "Тотал Балкан" Бланке Чехове, чешке списатељице која је била чланица цивилне мисије на Косову, као и књигу "Мислити другачије - Филозофија неслагања" италијанског филозофа Дијега Фузароа.

Фаворити "Геопоетике" су "Небулозни послови" Дејвида Грејбера, књига о невероватном броју измишљених професија, смишљених само зарад профита, роман "Поодмакло" Нине Лике, исповести из ординације лекарке опште праксе и збирка прича "Син-риба" Александра Прокопиева, као и ново издање хита "Емоционална интелигенција" Данијела Големана, поводом 25 година од првог објављивања.

- Организација фестивала "Књига на Тргу" је веома скупа, и велика је штета што неће трајати дуже, пре свега, због читалаца и свих знатижељних који воле да завире у нова издања - каже, за "Новости", Бора Бабић, директорка "Академске књиге".

Из продукције ове куће издваја се последњи роман француског нобеловца Ле Клезиоа "Алма", романсирана биографија "Ајнштајн и ја" Габријела Грејсона, дата у некој врсти дневника Милеве Марић и "Лингвистички мемоари" Ранка Бугарског, који представљају рекапитулацију вишедеценијског рада овог великог језичког стручњака.

Фото Н. Скендерија

Под белим шатором наћи ће се и најновија издања "Еволуте" од којих се издвајају "Поклонити срце Београду" Ђорђа С. Костића, путописни записи који су о нашем главном граду у 19. веку оставили велики светски путници, студија "Млетачка република - историја Венеције" Шарли Дил, посвећена феномену једног необичног града и "Милица - кнегиња немирног доба", прва студија о Лазаревој жени из пера историчара Марка Шујице.

Издавачка кућа "Штампар Макарије" понудиће низ комплета: Сабрана дела Петра Петровића Његоша, Иве Андрића, Милоша Црњанског, владике Николаја, Јована Дучића и Матије Бећковића, као и дело "Ћирилични натписи на стећцима", заједничко издање са Компанијом "Новости".

"Одисеја" ће на Тргу представити нови роман италијанске хит списатељице Сузане Тамаро "Скачи, Барте!", намењен деци, роман "Плаветнило" Маје Лунде, ауторке бестселера "Историја пчела" и "Чудно време - зашто се клима мења" Лауре Ертимо, поучан илустровани водич о климатским променама намењен деци и одраслима. "Хера-еду" долази са књигама "Медведњак" Милорада Стојића и "Биографија једног пса" Оливере Оље Јелкић.

ДВЕ КЊИГЕ НОБЕЛОВКЕ

У ТОКУ је и "Гласников сајам књига" који ће бити отворен до 2. новембра, а књиге су нуде са попустом од 30 одсто. Међу најновијим издањима се издвајају две књиге нобеловке Олге Токарчук, "Ана Ин силази у доњи свет" и "Изгубљена душа". Из области историје и историографије издваја се "Деспот Ђурађ Бранковић и његово доба" Момчила Спремића и "У служби њеног величанства" Горана С. Николића, књига о улози обавештајних служби Уједињеног Краљевства у креирању светског поретка.

Издавачка кућа "Завет" ће представити романе из библиотеке З, међу којима су "Вечера" холандског аутора Хермана Коха, "Узрасти игре - Улица тврђаве" Клаудија М. Флоријана, "Гана мора да оде" енглеске ауторке, афричког порекла Таије Селаси..., а у издању "Златног руна" изашла је прва Бекетова биографија на српском језику, аутора Боривоја Герзића и три књиге Карла Јаперса: "Питање кривице", "Филозофска аутобиографија", "Буда, Сократ, Конфуције, Исус", као и провокативно дело "Лијеве грешке, грешке љевице" Горана Бабића.

Први пут ће се књигољупцима представити нова кућа "Јарило" и то са ауторским слагалицама од дрвета, које су назвали "Делићи маште". Теме слагалица су уметничка дела са наших и страних простора, а међу њима се издвајају најлепше српске фреске из 13. и 14. века.

Фото Н. Скендерија

Читаоци ће занимљива издања моћи да нађу и у Чумићевом сокачету, где се такође организује сајам који ће трајати до недеље увече. На овој манифестацији учествују "Агора", Booka, "Дерета", "Јасен", "Карпос", Књижевна радионица Рашић, "Космос", "Лом", "Орфелин", "Штрик", "Танеси", "Трећи трг"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)