ПРВО ИЗДАЊЕ СРЕМЧЕВОГ РОМАНА У МУЗЕЈУ КЊИГЕ: Дародавац поклонио Поп Ћиру и поп Спиру с краја 19. века (ФОТО)

В. Ц. С.

23. 10. 2020. у 15:36

ПРВО ИЗДАЊЕ СРЕМЧЕВОГ РОМАНА У МУЗЕЈУ КЊИГЕ: Дародавац поклонио Поп Ћиру и поп Спиру с краја 19. века (ФОТО)

Фото: Адлигат

ПРВО издање романа "Поп Ћира и поп Спира" Стевана Сремца, из 1898. године, и једно старо издање "Нечисте крви" Борисава Станковића, из 1910. године, стигла су, уз још нека издања, у Удружење грађана за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", од једног дародавца из Београда.

Књиге су допутовале у специјалним кутијама, које је израдио познати примењени уметник Александар Ћеклић, и наћи ће се на полицама "Адлигатовог" Музеја српске књижевности и Музеја књиге, на Бањици.

Ова дела не само да су обележила домаћу књижевност, већ су изузетно ретка, а нарочито "Поп Ћира и Поп Спира", каже Виктор Лазић, први човек "Адлигата":

- Сремчев роман је излазио у наставцима у "Бранковом колу", а затим је издат и као књига, у Сремским Карловцима. У питању је буквално оновремени "бестселер". Књига је толико читана, преметана из руке у руку, позјамљивана комшијама, родбини и пријатељима, а повез није био нарочито квалитетан, па је данас јако ретко наћи примерак из тог првог издања који има све стране. Толико је ретко да га антиквари, уколико имају среће, виде једанпут у пола века!

БАЛ У ЕЛЕМИРУ

ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА базиран је на Сремчевом шаљивом спеву, који је аутор оставио у рукопису, "Бал у Елемиру". Прва, краћа верзија романа, која је само делимично сачувана, објављена је 1894. године, у листу "Будућност", а друга, дефинитивна, 1898. године, у "Бранковом колу".

Управо такав је овај примерак пристигао у Адлигат.

- У "Адлигату" се налази и прва дефинитивна верзија овог романа објављена у часопису "Бранково коло", али је часопис релативно често чуван, па не представља реткост као сама књига - каже Лазић.

У основи једног од најпопуларнијих Сремчевих романа је анегдота о свађи и тучи двојице попова, коју је писцу испричао његов ујак Јован Ђорђевић, књижевник и оснивач новосадског Српског народног позоришта. Занимљиво је и да је први филм у боји у историји југословенске кинематографије управо "Поп Ћира" из 1957, у режији Соје Јовановић.

Што се тиче "Нечисте крви", њу је издао сам аутор, каже Лазић, а штампана је у "Новој штампарији Давидовић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)