ЦИКЛУС ДРУГАЧИЈИ ОД ПРЕТХОДНИХ: Како је пустиња у Аризони инспирисала академског сликара из Бара

Б. Дабић

18. 10. 2020. у 13:57

ПРВИ пут од када је изашла из атељеа академског сликара Далибора Дада Ћетковића, поставка од 30-так слика из циклуса “Антарес” рађених у комбинованој техници са уљем и акрилом на платну и папиру, изложена је у Галерији В.А.Лековић у Бару.

ЦИКЛУС ДРУГАЧИЈИ ОД ПРЕТХОДНИХ: Како је пустиња у Аризони инспирисала академског сликара из Бара

Фото: Сергеј Забијако

Ћетковићу је ово 14.-та самостална изложба,а до сада је имао преко 50 колективних излагања у земљи и иностранству. 

Фото: Сергеј Забијако

Након Бара, овај надерени академски сликар планира ову изложбу представити публици у Београду, у првој поливини следеће године.

Ћетковић је рад на циклусу слика “Антарес” започео током двомесечног боравка у Америци, а поставка која је изложена у Бару настала је након уметниковог повратка у Црну Гору. Иначе, Антарес је најсјајнија звезда сазвежђа Шкорпиона

- Рођен сам крајем новембра под звездом Антарес. Требало је времена да схватим, ту огромну енергију коју носим, али не испољавам. Делујем мирно и тихо,али када сви одмарају ја сам тада нагласнији и најбучнији на својим платнима, каже Ћетковић потврђујући да је за овај циклус, другачији од претходних, инспирацију добио током боравка у Америци.

- Требало је времена да се деси овако нешто. Да би се десило, схватио сам да сам требао отићи довољно далеко, да бих  био ближе себи. Отишао сам у Аризону, доста далеко, тамо су потпуно другачији пејзажи, начин живота, људи природа...све је то оставило утисак на мене, посебно пустиња у Аризони кроз коју сам слободно шетао. Поређење њиховог еко система са нашим је изазвао ту реакцију и ерупцију и десило се што се десило - објаснио је Ћетковић.

Фото: Сергеј Забијако

Уметник наводи да је његова инспирација била пустиња,и објшањава зашто на сликама доминира црвена боја

- У Аризони је небо црвено током заласка Сунца. Фасцинантни су заласци сунца и, свако вече је другачије. Мени је иначе природа највећа инспирација. Са друге стране Антарес је добио назив по анти аресу, (наспрам Марса) јер је црвена планета. Звезда је јако велика и њену снагу осећам и преносим на платно - казао је Ћетковић који је последњу самосталну изложбу имао 2012.године. Крајем августа, Ћетковић је  изложбу “Антарес” представио виртуелним путем на YоуТубе каналу и на ИГТВ, инстаграм профилу 

- Моје ликовно стваралаштво се мењало сразмерно ономе како је мене живот обликовао - закључио је Ћетковић. 

Фото: Сергеј Забијако

Управник Галерије В.А.Лековић Милун Лутовац, истакао је да је задовољство после дуже паузе отворити изложбу овог уметника, која зрачи лепом енергијом. 

- Нови радови академског сликара Далибора Дада Ћетковића наново потврђују истину која се налази у бићу сваке велике и искрене ликовности- слика света коју нуди око, није слика света коју открива дух - навео је Лутовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)