СТО ГЛУМАЦА ЗА СТО ПЕСАМА: Песник Марко Милошевић осмислио необичан пројекат којим је успео да младим људима приближи поезију

Д. МАТОВИЋ

18. 10. 2020. у 14:30

ЗВУЧИ невероватно да сто глумаца говори сто песама једног песника. Управо то догодило се Марку Милошевићу, који је ушао у несвакидашњу авантуру.

СТО ГЛУМАЦА ЗА СТО ПЕСАМА: Песник Марко Милошевић осмислио необичан пројекат којим је успео да младим људима приближи поезију

Фото Ж. Кнежевић

Крајем јула покренуо је сајт "Поезија живота" на коме глумци Горан Султановић, Даница Максимовић, Александар Срећковић Кубура, Бранислав Лечић, Иван Заблаћански, Срна Ланго и многи други, говоре његове стихове. Сајт је повезао са страницом на "Фејсбуку", "Инстаграму", "Јутјубу", и за кратко време стекао хиљаде пратилаца, углавном, младих људи.

- Цео живот пишем поезију, али нисам размишљао о књизи - каже Милошевић. - Једно јутро супруга ме је питала зашто не објавим то што пишем, ако не због себе, онда због деце.

Помислио сам - ко још купује песничке књиге и чита поезију? Али, нешто ми није дало мира. Размишљао сам дуго шта да радим и у једном тренутку сам схватио да се поезија данас слабо чита, али да може да се слуша. Позвао сам неколико пријатеља глумаца, направио сајт и тако је кренуло.

Фото Ж. Кнежевић

Милошевић се бави маркетингом у фармацији, али је своје знање у тој области искористио да промовише и песништво.

- На овај начин враћа се поезија међу младе људе. Често су на "Инстаграму", а воле популарне глумце - уверен је он. - На тај начин схватају колико је поезија моћна и колико може да пробуди разне емоције. Млади људи се налазе у мојим песмама, често ми о томе пишу.

ПОЗНАТО ИМЕ

НА питање да ли се људи изненаде када чују да се зове и презива исто као син некадашњег председника Слободана Милошевића, Марко каже:

- Довољно времена је прошло и сад сам га престигао. Више људи мене познаје. Добро је што сви запамте моје име.

Марко је недавно објавио прву књигу "Кроз живот душом" и то - у невероватном тиражу од 3.000 примерака.

- Делује храбро, али такав је концепт - каже нам. - Занимљиво је да у "Лагуни" нису хтели да објаве књигу, али су прихватили кад су видели концепт. Сав приход од књиге намеравам да дам у хуманитарне сврхе.

Маркове песме су пуне личних доживљаја, његови стихови пуни сензибилног набоја. Песме, како каже, пише за три до седам минута.

- Не дозвољавам никакве измене, због тога неке песме делују чудно - говори нам. - Мислим да је песнички дар поклон од Бога и да сам ја само канал који оставља оно што треба да буде записано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)