НА БАЛКАНСКИМ МУКАМА: На сцени БДП премијерно "није то то" у режији Томија Јанежича

М. А. К.

17. 10. 2020. у 10:19

НА БАЛКАНСКИМ МУКАМА: На сцени БДП премијерно није то то у режији Томија Јанежича

"Није то то - Студије Фауста" / Фото БДП

СЦЕНСКО истраживање настало према драмском предлошку Симоне Семенич и у редитељској лабораторији Томија Јанежича - "Није то то - Студије Фауста", премијерно ће вечерас бити изведено на сцени "Оливера и Раде Марковић" Београдског драмског позоришта.

Реч је о једном од пројекта који представљају иновацију на репертоару ове куће, а раде се у заједничкој продукцији регионалних театара и фестивала.

Представа која је окупила осам глумица са простора бивше Југославије, копродукција је БДП-а, Сарајевског ратног театра САРТР, Краљевског позоришта Зетски дом са Цетиња, Међународног театарског фестивала МЕСС. Публика на Црвеном крсту тако ће гледати Селму Алиспахић, Мају Салкић, Емину Муфтић, Мају Ранђић, Амилу Терзимехић, Дуњу Стојановић, Кармен Бардак, док црногорска глумица Јелена Лабан, због ситуације са епидемијом короне, неће бити физички присутна, али ће се видети на снимљеним материјалима. Део глумачког ансамбла чине и два асистента режије Габријел Лазић и Бењамин Коњиција.

Поетику словеначког редитеља Томија Јанежича наша публика је последње две деценије упознала преко шест представа које је остварио са београдским и новосадским ансамблима: у Атељеу 212 режирао је Шекспировог "Краља Лира" (са Љубом Тадићем), Симовићево "Путујуће позориште Шопаловић" и комад "Шума блиста" Милене Марковић, чијег "Находа Симеона" је поставио у СНП-у, као и Чеховљевог "Галеба". Због тренутних пословних обавеза Јанежич неће бити на вечерашњој премијери, као што почетком недеље није присуствовао ни представљању пројекта који није инсценација Гетеовог "Фауста", већ представа која се бави његовом суштином и то кроз призму савремених односа на Балкану.

Али, настала као колективни креативни чин, представа тематизује и митове, представе о свету, позоришту, са циљем да код гледалаца покрене што ширу асоцијативност.

КРАЋЕ НЕГО ИНАЧЕ

ПОЗНАТ по томе да извођења његових редитељских тумачења трају по неколико сати, Јанежич је овога пута направио "кондензовану" представу, од непуног сата. Реприза је планирана за недељу, 18. октобар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)