ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЈЕ ЗАВЛАДАЛА СВЕТОМ: Нова научно-фантастична серија Next, од аутора ТВ хитова "24 часа" и "Декстер"

Н. Д.

17. 10. 2020. у 14:21

ЧОВЕЧАНСТВУ је остало још свега пет година до тренутка када ће сценарио филма "Терминатор" постати стварност. Барем тако, у овогодишњем интервјуу за "Њујорк Тајмс", сматра пионир те нимало блиставе будућности, директор компанија "Спејс икс" и "Тесла" Илон Маск. Упркос својим пројектима колонизирања Марса и електричних аутомобила, од 2015. године, када је помогао отварање прве истраживачке лабораторије за изучавање вештачке интелигенције, он према овом феномену гаји неописив страх.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЈЕ ЗАВЛАДАЛА СВЕТОМ: Нова научно-фантастична серија Next, од аутора ТВ хитова 24 часа и Декстер

Фернанда Андраде и Џон Слејтери / Фото Фокс

- Вештачка интелигенција у стању је да за један викенд научи целу историју наше цивилизације и све што смо икада сазнали о прошлости планете на којој живимо. Наша "сигурност" да се она неће отети контроли почива на уверењу неколико експерата који себе, сујетно као и сваки човек, сматрају толико паметним, да могу да је контролишу. Једноставно - својим мозгом. Нажалост, сматрам да би вештачка интелигенција управо због таквог става веома лако већ 2025. године могла да завлада човечанством - апокалиптично је упозорење овог милијардера, које је добрим делом уткано и у основе нове научнофантастичне серије Next, коју премијерно гледамо од 27. октобра на каналу Фокс (уторком од 22.00).

Пол Лебланк (Џон Слејтери), директор je утицајне технолошке компаније из Силиконске долине, чији се живот мења из корена када открије да његов пројекат, моћна вештачка интелигенција названа Next, може да угрози опстанак човечанства. Свестан да је једини који зна каква опасност вреба од овог "демона који се ослободио из своје чаробне лампе", Пол се уједињује са специјалном агенткињом Шеј Салазар (Фернанда Андраде) како би стали на пут потенцијалној светској катастрофи. И док њих двоје траже начин да победе супериорног противника, Next се усавршава, окупља савезнике и окреће људе једне против других како би елиминисао све препреке на путу ка потпуној доминацији светом.

У ОВОМ РАТУ ВЕЋ СМО ПОБЕЂЕНИ

СА Слејтеријем по питању опасности од вештачке интелигенције слаже се и главна глумица Фернанда Андраде, чија се јунакиња Шеа Салазар у борбу са Next-ом уплете после мистериозне смрти најбољег пријатеља, за коју сумњичи управо моћни програм створен да помогне човеку.

- Припремајући се за овај пројекат нисам могла да се отргнем утиску немоћи. Када се суочите са нечим што не разумете, настојите да о томе сазнате што више како бисте га на крају демистификовали и умањили страх. Свака нова страница учења о вештачкој интелигенцији, за мене је био нови корак у незнање. Мој страх од овог феномена постао је огроман баш због тога што ми не схватамо са чиме се суочавамо. То је демон који је већ деценијама испред нашег ума - упозорила је Андраде.

Мада, према мишљењу критике, сценарио серије делује као преписана реалност, истина је да је творац Next-а, холивудски продуцент, сценариста и власник награде Еми, Мени Кото, који потписује чувене наслове "24 часа" и "Декстер", инспирацију за ново ТВ "чедо" пронашао у свом дому.

- Деца су већ отишла на спавање. У једном тренутку, из чиста мира, уређај заснован на такозваној "паметној технологији", који смо тек купили, укључио се и почео да комуницира. Био сам сам у просторији и помислио: "Шта ако би се једног дана ово мало чудо технологије, које смо својевољно унели у наш дом, освестило, ослободило и постало наш највећи непријатељ". Тако је настао Next - открива Кото, чија је нова серија предвођена звезданом глумачком поставом, према његовом мишљењу - аларм човечанству, пред будућношћу у којој би људи преко ноћи могли да постану кућни љубимци.

- Потпуни сам аматер на пољу модерне технологије. Недавно ми је требао читав сат да камерицу на лаптопу, приликом видео интервјуа, подесим тако да ми цела глава стане у кадар - искрен је главни јунак ове серије, глумац Џон Слејтери, чувени Хауард Старк из Марвеловог филмског универзума и легендарни Роџер Стерлинг из серије "Људи са Менхетна", који ће се ове јесени на малим екранима ухватити у коштац са супериорном интелигенцијом. Како признаје, од уређаја поседује телефон, лаптоп, "паметни" часовник и ајпед који користи само током лета авионом да би прочитао неку књигу.

Џон Слејтери / Фото Фокс

- Дефинитивно сам и даље у 20. веку. Све што имам не умем да користим на прави начин. Мој син, често згрожен мојим односом према тим геџетима, повремено покуша да ме едукује по том питању, тек да знам чему шта служи. Ипак, оно што ме буни је та потреба за толиком комуникацијом. Зар су нам заиста потребне све те информације? Мене лично не занима да у сваком тренутку имам све податке који ми се нуде. Међутим, када сам први пут купио "паметни телефон", већ сутрадан ми је на његовом екрану стајало 40 реклама заснованих на мојим интересовањима. Мада ми говоримо о некој будућности, људи су већ постали робови "вештачке интелигенције" - сматра Слејтери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)