ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СЕ ПАРОВИ НЕ ЧУЈУ: Нина Јанковић Дичић о улози у серији "Мама и тата се играју рата" и петој сезони "Војне академије"

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

17. 10. 2020. у 10:35

НИНА Јанковић Дичић већ деценију, осим лепотом, плени глумачким талентом, тананим уметничким осећајима и достојанством. Њен отац, глумац аматер, још као девојчицу водио ју је у глумачку радионицу у родном граду на Сави, Шапцу. Љубав према лепом наставила је да развија у "Шабачком позоришту" током средње школе, где је учила занат стилског кројача.

ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СЕ ПАРОВИ НЕ ЧУЈУ: Нина Јанковић Дичић о улози у серији Мама и тата се играју рата и петој сезони Војне академије

Нина Јанковић Дичић, Лена Лазовић и Гордан Кичић / Фото Жељко Кнежевић

Студије глуме завршила је на Факултету драмских уметности у класи Драгана Петровића - Пелета. Већ на трећој години ФДУ глумила је у популарном остварењу "Монтевидео, Бог те видео". Уследиле су улоге у серијама "Цват липе на Балкану", "Јагодићи", "Будва на пјену од мора", "Бићемо прваци света", "Вере и завере", "Убице мог оца" и "Војна академија".

Посебну пажњу публике привукла је улогом у филму "Реална прича", у коме је заиграла са Горданом Кичићем, којем је ово био редитељски првенац. У истој роли, пошто је поменути филм прерастао у серију под називом "Мама и тата се играју рата", гледаћемо је од 17. октобра на РТС 1 (викендом у 20.05). Оно што нисмо видели на великом платну, Гордан Кичић је преточио у првих пет епизода. У још толико, чију режију потписује Владимир Тагић, не баш успешан глумац Вељко и успешна архитекткиња Јадранка, суочиће се са новим животним изазовима.

- Мислим да су проблеми Радисављевића свакодневни и да ће многи моћи да се пронађу у њима, чак и они који нису у браку, већ у везама. Уз нове ликове, који ће се појавити, серија ће постати комичнија и тужнија. Једва чекам да публика ужива у њој - каже за "ТВ новости" Нина Јанковић Дичић.

Фото Жељко Кнежевић

* Породицу Радисављевић на окупу држи снажни лик Јадранке, док је њен партнер, Вељко, занесени слободни уметник. Како бисте ви описали са чиме се суочава ваша јунакиња?

- Јадранка је жена која све проблеме и недаће носи на својим плећима. У тренутку када све кулминира и када више не може да издржи притисак, једино решење које проналази је развод. Тада настаје права драма и нови проблеми, али почиње и комедија. Зато што су поред Вељка, таквог какав јесте, ти проблеми комични. Јадранка се труди да буде снажна и због тешкоћа њихове ћеркице Виде, која не жели да говори. То је озбиљан проблем са којим се Јадранка суочава како мисли да треба. Она, пак, поред себе има човека који то не доживљава као неки озбиљнији проблем. Управо неслагање које настаје када партнери не виде исто, или барем слично, и када се не потруде да виде ствари на сличан начин, ствара додатне проблеме. Није то само случај Јадранке и Вељка, већ је иначе тако. Проблем парова, без обзира да ли су у браку или не, је што свако прича своју причу и што се не чују. Свако гледа себе и сви смо некако постали себични и много више мислимо на своје него на партнерове потребе. Парови се све чешће растају, а да нису ни покушали да изгладе неспоразуме.

* На крају филма "Реална прича" проблеми су некако, стицајем чудних околности, превазиђени и публика је видела срећан крај. Да ли ће остати тако?

- Јадранкину решеност да се разведе и покрене целу "акцију", мала Вида је схватила као могуће решење проблема. У филму Вида јесте проговорила, али шта се даље дешава и са којим ће се још проблемима Радисављевићи суочити оставићемо публици да са уживањем прати. Биће ту и Јадранкиних љубавних и психичких ломова, па ће је гледаоци или волети или осуђивати, у зависности на чијој страни одлуче да буду - њеној или Вељковој. У сваком случају, публика ће уживати у причи познатој свима, која ће можда бити лакша и лепша уз мало смеха.

ДАНКА, СНАЖАН А ОСЕТЉИВ МАЈОР

* БАШ на РТС ове године гледали смо вас у петом наставку "Војне академије" у потпуно другачијој жанровској поетици. Колико је вама било лако да будете у улози мајора Данке Обрадовић?

- Лако и лепо је трансформисати се у снажан, озбиљан женски лик у униформи. Било је дивно искуство играти такву јунакињу попут Данке и приказати њене осетљиве љубавне и породичне односе. Имала сам среће што ми је партнер био колега Бојан Перић, који је у "Војној академији" од почетка. Сви су били уиграни јер већ годинама раде заједно и зато сам се осећала веома пријатно. Нисам имала много "војничких" сцена, као они у претходним сезонама. Једва чекам нове изазове.

* Због чега би, по вашем мишљењу, публика могла осуђивати Јадранку?

- Јадранка, колико год се трудила да буде снажна и да све проблеме носи на својим леђима, мало се изгуби у свему, па прави грешке које иначе људи чине у животу. Када смо ишли на премијере по Србији, после пројекције филма "Реална прича" прилазиле су ми старије госпође и говориле ми да сам мало безобразна и како ми није било жао Вељка. Тако да ме нису баш сви разумели, те молим гледаоце да имају стрпљења и разумевања за Јадранкине лудости. Можда ће, када буду мало боље узпонали Јадранку, њене пријатеље, окружење и породицу, гледаоци схватити зашто је таква каква јесте. Надам се да сам добро урадила посао и показала шта умем, те да ће гледаоци већ после прве епизоде да се прикључе и са лакоћом прате Јадранкин лик.

* Назив серије гласи "Мама и тата се играју рата". Да ли је то заиста рат или само игра?

- Више игра. Наслов је феноменалан и говори о томе како деца доживљавају свађе и проблеме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)