ХУЛИГАНЕ ПРЕЖИВЕО САМО "КЕЊКАВАЦ": После вандалског напада на поставку стрипова у "Старој капетанији" неоштећен је само спорни цртеж

М. КРАЉ

14. 10. 2020. у 21:20

ХУЛИГАНЕ ПРЕЖИВЕО САМО КЕЊКАВАЦ: После вандалског напада на поставку стрипова у Старој капетанији неоштећен је само спорни цртеж

Фото: Твитер

ПОСЛЕ вандалског упада у земунску галерију "Стара капетанија", током кога је уништена поставка андерграунд стрипова групе "Момци", игром случаја, једини цртеж који је у потпуности неоштећен је - "Кењкавац", око кога се и покренула лавина негативних коментара на интернету.

Због ове невелике илустрације, димензија осам пута 15 центиметара, на којој је новорођенче са секиром заривеном у главу, вербално незадовољство из сајбер простора излило се у реалност као насиље чији су актери били момци са маскама и црним капуљачама, који су цепали све пред собом.

- Много више од самог чина уништавања изложбе плаши што такво насиље, после свега, добија подршку на друштвеним мрежама - сматрају "Момци", који су у Земуну представили радове старе две-три деценије.

Њихова уметност нашла се на удару, кажу, јер је један стари цртеж, истргнут из контекста, покренуо талас неразумевања и нетолеранције:

- И ми смо родитељи, који су осетљиви на теме које се тичу насиља над децом. Овде се, међутим, нико није бавио реално угроженим малишанима којима је потребна помоћ и заштита, већ стилизованим, црнохуморним цртежом. У време када је настао, над њим се нико није згражавао.

А момци који су се "разрачунали" са садржајем који их је иритирао, према речима кустоса изложбе Иване Ђорђевић, на себи нису имали никаква посебна обележја, нити су се обраћали њеној дежурној колегиници и човеку из обезбеђења (ангажовала га је стрип група "Момци", после претњи смрћу на друштвеним мрежама).

- Колегиница им је говорила да је то само уметност и да не би требало да је уништавају, на шта јој је један из групе добацио: "Не смарај" - прича, за "Новости", Ђорђевићева. - Деловало је као да су дошли ту да обаве задатак.

Према речима саговорнице, полиција је тек 20 минута после инцидента дошла да направи увиђај, иако су стационирани у непосредној близини галерије:

- Само неколико сати пре тога били смо у станици да пријавимо претње смрћу добијене преко друштвених мрежа, али су нас упутили на одељење за сајбер криминал - додаје Ивана Ђорђевић.

ПОЛИЦИЈСКА ЗАШТИТА

У ГАЛЕРИЈИ "Стара капетанија", одлучили су да девастирану поставку тако оставе отворену за посетиоце све до недеље, докле је било у плану да траје ова изложба у оквиру 11. међународног фестивала "Ново доба". Све време ће, открива кустоскиња Ивана Ђорђевић, како им је обећано, имати полицијску заштиту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)