ПРИЧА О БЕСМРТНОСТИ: У Битеф театру премијера плесне представе "Изгубљени пејзажи"

В. СТРУГАР

14. 10. 2020. у 18:45

ПРИЧА О БЕСМРТНОСТИ: У Битеф театру премијера плесне представе Изгубљени пејзажи

Фото: Алекса Станковић

ПО концепту и у кореографији Дуње Јоцић, светски познате и вишеструко награђиване уметнице из Амстердама, настала је плесна представа "Изгубљени пејзажи": премијера је сутра на сцени Битеф театра, а извођачи су играчи Битеф денс компаније и двоје глумаца Бранко Цвејић и Марија Бергам.

Са ставом да човечанство одувек покушава да загосподари животом, успори или сасвим избегне смрт, (а да се у овом тренутку готово нашло пред тим циљем), ауторка отвара питање шта будућност доноси онима који је дочекају?

- Овај пројекат отвара једну веома важну тему, да ли је и до које мере етично да човек изабере за себе неко ново, моћније и дуготрајније тело, на чему се сада ради у свету. И да ли је то пут прогреса и еволуције, или нешто због чега би требало да се забринемо - истиче Јелена Кајго, драмски писац и директор Битеф денс компаније. - Као што смо некада разматрали да ли је неетично замрзавати ембрионе и тако "креирати" ново људско биће, сада се поставља питање да ли је морално замрзнути цело људско тело. Ауторка отвара управу ту тему - бесмртности.

Наша саговорница објашњава и каква је улога двоје познатих глумаца у овој несвакидашњој представи. Марија Бергам је, заправо, прототип вечне младости. С друге стране, Бранко Цвејић и једна девочица гимнастичарка представљају контраст и сукоб два света: хуманости, која је можда већ на издисају, и младог тела које ће бити напреднији "модел" у односу на постојећи смртан.

Извођачи у представи су Ана Игњатовић Загорац, Милош Исаиловић, Тамара Пјевић, Бранко Митровић, Јакша Филиповац, Никола Живковић, Милица Бајчетић, Мила Лукић и Душан Бајчетић. Драматургију потписује Никола Завишић, а музику Александра Ђокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)