ИСТОРИЈСКА ДРАМА О ЉУБАВИ И РАТУ: "Југословенка" после "Црвеног месеца"

Ј. БАЊАНИН

11. 10. 2020. у 15:39

НА радост милионске публике, која је нетремице пратила теленовелу "Црвени месец", од 12. октобра на ТВ Пинк, у 20.00, емитоваће се спин-оф историјског спектакла - серија "Југословенка", аутора и редитеља Романа Мајетића.

ИСТОРИЈСКА ДРАМА О ЉУБАВИ И РАТУ: Југословенка после Црвеног месеца

Фото: Јелена Симоновић/Том Дубравец

Иако није реч о наставку, ове две приче повезују ликови. Најпре стварне историјске личности, попут Александра Првог Карађорђевића (Михајло Јовановић), Петра Првог Карађорђевића (Миодраг Милованов), Николе Пашића (Лепомир Ивковић), Драгутина Димитријевића Аписа (Славиша Чуровић), те неколико фиктивних јунака, као што су Софија Баумен (Ивана Дудић), доктор Бочев (Бранко Ђурић), Павле Димитровић (Срђан Карановић), Марија Баумен (Нина Граховац), Јован Петровић (Даниел Ковачевић)...

Хрватски глумац Петар Ћиритовић, који је тумачио лик Алфреда Редла, у спин-офу игра француског маркиза и официра Д'Аварија, који је шеф обезбеђења и лични возач регента Александра.

Прича "Југословенке" почиње у августу 1916, када је Србија окупирана, а војска јој се налази у Грчкој после повлачења преко Албаније у којој је умрло више од 200.000 људи. Савезници губе рат, а унутар земље влада напета политичка ситуација. Аутор, у сарадњи са историчаром Николом Гиљеном, осветљава историјске околности до 1921.

У средишту догађаја су породице Павловић и Ристић, које симболишу два пола српског друштва те епохе. Павловићи су угледни и некада имућни, а част и поштење представља им основу живота и пословања. Павловиће чине Немања, Ирина и њихов син Вук, које играју Борис Комненић, Бранка Пујић и Душан Матејић.

Фото: Јелена Симоновић/Том Дубравец

Ивана Дудић и Јована Миловановић

Ристићи се, за разлику од Павловића, сналазе у новим околностима у којима се пословни успеси заснивају на корупцији, закулисним играма и политичким везама. Ристићи су Димитрије, Милица, Јелена и Стефан, које тумаче Драган Вујић Вујке, Јана Милић Илић, Тамара Шустић и Стефан Радоњић.

Судбина ће спојити Вука Павловића са девојком из другачијег миљеа Косаном, коју глуми Јована Миловановић. Однос главних јунака сведочи о друштвеним променама, новом свету и вредностима где је часно витештво из "Црвеног месеца" реликвија прошлости. Историјска драма "Југословенка", у 140 епизода, доноси узбудљиву причу о љубави, пријатељству, стегама друштва, моралним начелима и слободи, као и величанствену сценографију и аутентичне костиме.

Приморски пејзажи Крфа снимани су током лета на хрватском острву Хвару, а снимање још траје у комплексу Пинкових студија у Шимановцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)