ПОЛА ВЕКА НАИВНОГ СЛИКАРСТВА: Сликар Милојевић обележио велики јубилеј

З. Глигоријевић

06. 10. 2020. у 19:26

СЛИКАМ 50 година, а да ли је успешно или не, само Бог зна, ја се трудим да то забележим како је било некад – изјавио је сликар наивне уметности Добросав Милојевић, који је у свом дому у родном Доњем Штипљу обележио велики јубилеј – пола века успешног рада и бављења сликарством и додао да је одувек волео да слика.

ПОЛА ВЕКА НАИВНОГ СЛИКАРСТВА: Сликар Милојевић обележио велики јубилеј

Фото: З. Gligorijević

Његове слике, на којима је углавном представљен сеоски живот, представљане су на самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству, где је добијао и значајне награде.

Фото: З. Gligorijević

Имао је, вели, успехе и неуспехе, што је уобичајено за сваког уметника, о њему су писали академици Дејан Медаковић и Војислав Ђурић, а приликом отварања његове самосталне изложбе у Словенији, председник Академије знаности Словеније Јанез Милчински честитао му је три пута.

Фото: З. Gligorijević

О Милојевићевом стваралаштву говорила је Нина Крстић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, а била је то и прилика за представљање двојезичног монографског каталога о животу и раду уметника, за који је била задужена кустоскиња Јелена Јовановић, док је за графички дизајн био задужен Слободан Штетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)