СТИГЛЕ РШУМОВЕ ФОРЕ: Објављен трећи део легендарног серијала

Марина Мирковић

07. 10. 2020. у 09:29

СТИГЛЕ РШУМОВЕ ФОРЕ: Објављен трећи део легендарног серијала

Фото архива

СТАРИЈИ обожаваоци можда највећег нашег дечјег песника Љубивоја Ршумовића обрадоваће се, а очекивано је и да ће им се ускоро придружити бројни нови поклоници из генерација које долазе - јер су у књижаре управо стигли "Фазони и форе 3" овог вољеног писца.

Трећи наставак легендарног серијала заснованог на култној истоименој емисији, "књигу која ће вас уз здрав смех довести до здраве памети", мајсторски је илустровао Александар Стојшић.

Фото архива

"Исти јунаци из претходна два дела сада говоре нове фазоне и форе, нове провале и цаке. Читаоци могу да очекују све осим безобразлука, неваспитања и досаде", поручује аутор и успут нам открива која је разлика између фолирања и фазонирања: "Човек би рекао да нема никакве разлике, међутим, има. Фолирање је кад се неко фолира, а фазонирање је кад неко уме и смисли неки добар фазон, што значи виц."

Фото архива

- За тридесет година снимљено је 157 епизода емисије "Фазони и форе", коју сад новинари називају "култном", па ево питања: чиме је то заслужила? - пита се Ршум и одмах, за "Новости", даје одговор: - Могу рећи, у најкраћем: тиме што је смишљена да буде занимљива и младима и старима. Сам наслов су смислили моји синови, јер смо имали породичне новине "Ршум" (Радосне, Шаљиве, Узбудљиве и Мудре), у којима су већ објављиване неке "провале и цаке". Они су предложили и Рашу Попова да буде "луди проналазач". Мени је остало да смислим и напишем остало. Ти текстови, то "остало", сада се појављују у штампаном издању.

Фото архива

Већ су изашле три књиге, а може их бити још тридесет. У емисијама су гледаоци уживали у причама са млађанима Моником Селеш, Стефаном Миленковићем, Наташом Бојковић, и са нешто старијом Миром Алапачом (девојачко Карановић!), па са Владом Дивљаном и Гилетом, са Вајтом и Бајагом, са Бодом и Мандом, који су причали и певали о дечјим правима, екологији, толеранцији и љубави. Сада читају у књигама, сликовницама, све то, и диве се илустрацијама Александра Стојшића! Ево и једног звездашког фазона из рубрике "Вести из несвести": Милан Тешић из Руме био је луд за фудбалом и породичним животом. Недавно се оженио, па је сад луд само за фудбалом. Ако га приме у ФК Партизан, за који навија, Милан ће остати само луд!

Фото архива

Генерације које су одрастале уз Ршума и Рашу проналазача имају нову прилику да са својом децом уживају у незаборавним фазонима и форама уз књигу која ће их, осим што ће им помоћи да установе разлику између фолирања и фазонирања, упознати са чувеним коњима, помоћи да открију шта је саобраћајна срећа и научити одрасле да се радују!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)