НЕСВАКИДАШЊА ИЗДАЊА ПЧЕЛИЦЕ: Приче о Ани Франк и Марку Краљевићу у стрипу

Марина Мирковић

29. 09. 2020. у 16:21

НЕСВАКИДАШЊА ИЗДАЊА ПЧЕЛИЦЕ: Приче о Ани Франк и Марку Краљевићу у стрипу

Новости

ПРВА илустрована адаптација бестселера који се чита у милионима кућа широм света, култног "Дневника Ане Франк", објављена је и на српском језику у издању чачанске "Пчелице", куће која држи ексклузивна права и на српско издање самог "Дневника".

Стрип "Дневник Ане Франк", захваљујући дугогодишњој сарадњи издавача са Фондацијом Ане Франк из Базела, која је и иницирала стварање графичке новеле на основу дневничког предлошка, стиже нам врло брзо након светске премијере овог дела. Ово остварење девете уметности које потписују Ари Фолман и цртач Давид Полонски, лондонски "Дејли мејл" окарактерисао је као "сведочанство прогона невиности", а "Тајмс" једноставно и тачно као - модерни класик.

У лето 1942. године, бежећи од нациста, тринаестогодишња Ана Франк је била принуђена да са својом породицом пређе у скровиште у задњем делу једног амстердамског складишта - "Тајни анекс", у коме је почела да води дневник. Ана успех свог литерарног дела није доживела, јер је убијена 1945. у логору Берген-Белзен, но њен отац Ото Франк преживео је рат и остатак живота посветио је објављивању Аниног дневника и чувању успомене на једно трагично детињство, страшну ратну епоху и литерарни таленат који није доживео свој развој и тријумф.

По мотивима Аниног дневника снимљени су филмови и постављене представе, а сад је послужио и као предложак за прву стрип-адаптацију. Модерном естетиком и симболичким приступом илустрацији, стрип врло потресно на визуелном плану проговара о интимном животу Ане Франк, њеним стрепњама, физичким, интелектуалним и емотивним променама, а посебно о њеном односу према спољашњем свету и људима који је окружују. Поред дијалошке форме, у овом несвакидашњем делу присутни су и дужи наративни пасажи, заправо цитати из оригиналног "Дневника".

"Пчелица" започиње и објављивање едиције "Епски јунаци у стрипу", посвећене најзначајнијим личностима опеваним у српским народним епским песмама. На почетку овог амбициозног подухвата, који ће младе приволети стрип-култури, стоји нико други до Марко Краљевић, највећи од свих епских јунака српске традиције, кавгаџија, бунтовник, неустрашиви борац и заштитник сиромашних и немоћних, вилински побратим, љубитељ жена и вина, а изнад свега, праведни борац за истину и слободу.

Стрип "Марко Краљевић и вила", за који је сценарио написао књижевник Слободан Станишић, а илустрације урадио награђивани цртач Мијат Мијатовић, инспирисан је истоименом народном епском песмом, а уобличен у складу са захтевима и правилима естетике стрипа. Сукоб између Марка и виле, која је убила његовог побратима Милоша јер лепше пева од ње, употпуњен је ликовима и епизодама које доприносе динамичности радње, а посебна пажња на ликовном нивоу посвећена је сценама сукоба, борбе и фантастичне трансформације лика виле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)