ПОДРЖАВАО МЕ ЈЕ У ТРАГАЊИМА: Милена Павловић о сазревању уз познатог оца Живојина Жику Павловића

И. МИТИЋ

28. 09. 2020. у 08:51

ПОДРЖАВАО МЕ ЈЕ У ТРАГАЊИМА: Милена Павловић о сазревању уз познатог оца Живојина Жику Павловића

Милена Павловић / Фото И. Митић

УЗ прегршт анегдота из периода одрастања уз нашег прослављеног редитеља Живојина Жику Павловића, глумица и позоришна редитељка Милена Павловић подсетила се професионалног сазревања и сарадње са својим оцем на филмовима "Дезертер" и "Држава мртвих".

Она је истакла да је Жика Павловић био човек који је много волео да ради и да се дружи понајвише са обичним светом који је, у својим делима, изводио у први план. То су били његови грандиозни јунаци, а не елита.

- Доста је био строг, али и емотиван. Увек ме је подржавао у мојим трагањима. Све до осмог разреда нисам ни знала да је познат. То је леп начин васпитања. У тинејџерским данима говорио ми је да пишем дневнике "да избацим то из себе". Када сам намеравала да упишем сликарство, и ту сам имала његову подршку, као и када сам, после другог разреда средње школе, уписала глуму. Данас мислим да би био задовољан мојом режијом, јер ми говоре да у ономе што радим има и мог оца - испричала је Милена Павловић.

На трибини "У крупном плану" у оквиру Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (LIFFE), где највиша признања носе Жикино име, Милена је казала да је породица дуго на његов одлазак гледала као на лични губитак и да је тек касније схватила колико је драгоцено то што кроз његове романе и филмове и подсећање на његово име, са наградом и фестивалом у Лесковцу, Живојин Павловић има прилику да и даље живи.

- Свакоме је драго и част да се појави овде и не само због имена Живојина Павловића него због квалитета фестивала и онога што он са собом носи - истакла је наша позната глумица.

ГЛОГОВАЦ

Током разговара пред фестивалском публиком, Милена се присетила сарадње са Небојшом Глоговцем са којим је снимала "Државу мртвих".

- Било ми је тада важније шта ће ми Глоговац рећи од онога што ћу чути од свог оца. Он је имао нешто у себи, што ти не знаш да ли то имаш као глумац. Неку енергију. Магију - закључила је Милена.

Милена је врло емотивно говорила о Жикином односу са студентима и сарадницима, али је казала да јој је било лакше да сарађује са Срђаном Драгојевићем или Емиром Кустурицом него са својим оцем, нарочито у првом филму.

- Имала сам неки свој став и мали грч када смо радили "Дезертера", а додатно сам била оптерећена тиме што снимам са Радетом Шербеџијом кога сам познавала одмалена. У "Држави мртвих" сам уживала. Рекла сам себи: "Баш ме брига. Зваћу те тата". Тај филм је за мене специфичан, а додатну сету и емоцију имам и због тога што га није завршио. Озбиљна екипа и озбиљна тема - нагласила је Милена.

ВОЛИ ШТО ЈЕ МАРИНА

МИЛЕНА Павловић је своју прву улогу добила са 19 година у филму "Ми нисмо анђели", када је већ била на трећој години студија.

- Тај филм је заиста диван. Драго ми је што сам његов део и што ме људи памте по њему. После црног таласа био је то, како га Срђан зове, "ружичасти талас", али је нажалост кратко трајао јер је већ прављен "у црно време" - казала је глумица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)