ТЕАТАР ЈАЧИ ОД КУГЕ ПРЕЖИВЕЋЕ И КОРОНУ: Представа Смедерево 1941 отворила 65. Стеријино позорје

Јованка Симић

27. 09. 2020. у 15:55

ТЕАТАР ЈАЧИ ОД КУГЕ ПРЕЖИВЕЋЕ И КОРОНУ: Представа Смедерево 1941 отворила 65. Стеријино позорје

Фото И. Карлић

ПРЕД нама је период прилагођавања на заједнички живот са "станаром" за кога знамо само да постоји и да је опасан. Оборио је на колена цео свет. Презиме станара је ковид 19. Али, ето нас ипак овде, уместо у мају - у септембру.

Хвала организаторима на храбрости! - казала је синоћ у Новом Саду примадона наше глумачке сцене Бранка Петрић Фехмиу у свечаној беседи поводом почетка 65. Стеријиног позорја.

Глумица која је у два наврата (1986. и 2011. године) овенчана Стеријином наградом подсетила је да је симбол највећег процвата класичне Грчке у петом веку пре нове ере, владар Перикле, нажалост, умро од страшне куге.

- Није забележено како су театри тада, пре две и по хиљаде година, преживљавали. Али преживели су. Па ће и сада бити тако - рекла је врсна уметница и тиме дала знак за почетак Позорја, које ће трајати до 4. октобра.

Фото И. Карлић

О суровој страни живота говори и представа "Смедерево 1941", по тексту и режији Ане Ђорђевић а у извођењу драмског ансамбла Српског народног позоришта. То је прва од укупно седам представа које ће се по одабиру селектора Светислава Јованова надметати за престижну Стеријину награду.

"КРУГОВИ" И ГРАНИЦА

У Међународној селекцији "Кругови" предвиђена је и представа "Једваносимсобоакаломистобо" Сарајевског ратног театра. Није у овим корона-условима једноставан долазак из БиХ, одакле је и комад "Сећаш ли се Доли Бел" Камерног театра 55, који би последње фестивалске вечери требало да се игра у част награђених. Челни људи Позорја, уз неминовну стерпњу, надају се да ће прелазак границе протећи без проблема.

Смедеревска прича враћа нас 79 година унатраг, када је у том граду унутар Тврђаве експлодирала велика количина оружја и муниције које су нацисти после априлског рата одузели од Војске Краљевине Југославије. У експлозији је животе изгубило хиљаде људи а међу њима у 17 глумаца СНП-а које се у то време звало Народно позориште Дунавске бановине.

Вечерас у 20 сати на репертоару Позорја, такође на сцени "Пера Добриновић", поново ће играти ансамбл СНП, али у представи "Ко је убио Џенис Џоплин", рађену по тексту Тијане Грумић и у режији Соње Петровић. Куриозитет је да ће публика такође бити на сцени.

Комад "Густав је крив за све", који предочава одговорност "малог човека" за велике идеолошке и социјалне деформације, режирао је Кокан Младеновић а ансамбл Позоришта "Деже Костолањи" из Суботице извешће га у СНП (понедељак, 28. септембар од 21 сат).

Детаљ из представе "Смедерево" (СНП)

На 65. Позорју, "Битеф театар" заступљен је са двема представама. "Кретање" по тексту Димитрија Коканова, а у режији Јована Томића, на програму је вечерас (недеља) од 18 сати у Новосадском позоришту, а у суботу, 3. октобра у СНП играће се комад "Лепа Брена проџект", чији су аутори Ведрана Клепица, Маја Пелевић, Олга Димитријевић, Тања Шљивар и Слободан Обрадовић, а редитељски потпис дали су Владимир Алексић и Олга Димитријевић.

У уторак, 29. септембра, у СНП, глумци Народног позоришта из Сомбора извешће "Семпер идем", по тексту потресног и полифонијски устројеног романа - исповести књижевника Ђорђа Лебовића. Режије овог "остварења епског замаха" подухватио се Горчин Стојановић.

Драму Петра Михајловића "Радничка хроника", фрагментарно устројену повест о личним и општим искушењима наше сурове транзиције и криминалне приватизације, редитељ Вељко Мићуновић у сарадњи са драматургом Слободаном Обрадовићем, поставио је у изузетно динамичном и сатиричном тону. Представу ће 30. септембра од 21 сат у СНП извести глумци Народног позоришта из Суботице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)