“МАЈСТОРИ” ОКУПИЛИ ВЕЛИКАНЕ ГЛУМЕ: Гала пројекција култног филма на Ташмајдану

Р. Р.

25. 09. 2020. у 18:32

ПОСЛЕ четири деценије од премијере, антологијски филм “Мајстори, мајстори” Горана Марковића је приказан у новој, рестаурисаној верзији, на гала церемонији на стадиону Ташмајдан.

“МАЈСТОРИ” ОКУПИЛИ ВЕЛИКАНЕ ГЛУМЕ: Гала пројекција култног филма на Ташмајдану

Гала пројекција на Ташмајдану (Фото Вип_Кинотека)

Бројној публици поклонио се део глумачке и ауторске екипе филма, Мира Бањац, Бранко Цвејић и Тања Бошковић, композитор Зоран Симјановић, који су говорили о томе како су “Мајсторе” снимили без буџета за само 18 дана, и због чега они већ 40 година уживају велику популарност код свих генерација гледалаца.

Они су се подсетили и на своје колеге, великане југословенског глумишта који су у овом филму остварили незаборавне ликове, а који данас више нису међу нама - Павла Вуисића, Зорана Радмиловића, Семку Соколовић Берток, Миливоја Мићу Томића, Оливеру Марковић, Радета Марковића, Предрага Пепија Лаковића, Миодрага Андрића - Љубу Мољца.

Трагикомична прича о чистачици у основној школи која одлази у пензију је 17. филм који је дигитално рестаурисан као српска филмска баштина у заједничком пројекту Југословенске кинотеке и компаније ВИП Мобиле.

На гала пројекцији под отвореним небом на Ташмајдану, којој су присуствовале и бројне личности из нашег културног и јавног живота, о значају пројекта који је нашим култним остварењима дао “ново рухо” и сачувао их од пропадања говорили су директор Кинотеке Југослав Пантелић и генерални директор ВИП Мобиле Дејан Турк.

Гала пројекција на Ташмајдану (Фото Вип_Кинотека)

Током три успешне године, до сада су дигитално рестаурисана култна остварења "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг", "Лепота порока", "Варљиво лето 68.’", "Национална класа", "Балкански шпијун", "Давитељ против давитеља", “Мирис пољског цвећа”…, која су приказана публици на специјалним пројекцијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)