ЗАВРШЕН СЕПТЕМБАРСКИ ДЕО БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА ИГРЕ: 3987 гледалаца упркос пандемији

Д. Б. М.

25. 09. 2020. у 11:49

ТОКОМ септембарског дела 17. Београдског фестивала игре на представама је било 3.987 гледалаца.

ЗАВРШЕН СЕПТЕМБАРСКИ ДЕО БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА ИГРЕ: 3987 гледалаца упркос пандемији

Фото: Промо

Фестивал је уместо у свом пролећном термину почео 11. септембра наступом компаније Ла Веронал из Барселоне у Опери Мадленианум.

То је било прво гостовање иностраних уметника у Србији, од отварања позоришта после ванредног стања изазваног пандемијом.

Следећи епидемиолошке мере и упутства, представу "Пасионарија" у кореографији Маркоса Мороа је пратило 318 гледалаца, а РТС је забележио ово извођење.Уследио је наступ Компаније Ервеа Кубија из Кана, чије је "Варварске ноћи" пратило 358 гледалаца у сали Опере Мадленианум и више од 800 на фејсбук страници Београдског фестивала игре.

Прави рекорд у сложеном времену за организацију међународног догађаја, доживело је играње комада Ун Поyо Ројо истоимене трупе из Буенос Ајреса. Њихове наступе је пратило више од 700 гледалаца у Београдском драмском позоришту и у Српском народном позоришту у Новом Саду, а путем друштвених мрежа забележено је преко 800 укључења.

Програм је настављен наступом Балета Хрватског народног казалишта из Ријеке у Београду и Новом Саду. Комад "Чипка" Маше Колар је погледало 478 људи у салама два театра, а око 350 људи преко фејсбук канала.

Крај септембарског дела фестивала обележио је и комад "Један" у кореографији Сање Нинковић и извођењу првака и солиста београдског балета, на сцени Народног позоришта. Представу је у сали пратило 183 људи, а ауторки је додељено посебно признање, Награда "Веруј у себе", коју први пут додељује Ерсте банка и Београдског фестивала игре.

- Максимална попуњеност позоришних простора у условима пандемије, односно посећеност представа, доказује да је публика жељна театра, занимљивих рукописа и нових продукција - каже Аја Јунг, оснивач и директор Фестивала.

- Програм 17. Београдског фестивала игре наставиће се у новембру, наступом Дрезден Франкфурт компаније игре, трупе Воетволк из Антверпена, Компаније Инбал Пинто из Израела, Компаније Силвије Грибауди из Венеције, Компаније 111 из Тулуза. Европске турнеје трупа из САД, Бразила и Канаде, као и њихови наступи у оквиру Београдског фестивала игре, мораће да сачекају наредну годину због компликованих епидемиолошких протокола или потпуне забране путовања за уметнике.

Тако ће део седамнаестог фестивалског издања, бити изведен у фебруару, априлу и мају, 2021. године. У питању су наступи компаније Лије Родригеш из Рио де Женеира, Бодyтраффиц из Лос Анђелеса, бродвејске звезде Џејсона Смита из Њујорка, Шаја Кублера из Ванкувера, Балета џез Монтреал, али и гостовање чувеног Њујорк сити балета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима