МУЗА ПИСАЦА И ФИЛОЗОФА: Одлазак Жилијет Греко (1927 - 2020), глумице и иконе француске шансоне

Горан Чворовић дописник из Париза

25. 09. 2020. у 14:30

МУЗА ПИСАЦА И ФИЛОЗОФА: Одлазак Жилијет Греко (1927 - 2020), глумице и иконе француске шансоне

Фото ЕПА

ПРЕДСТАВЉАЛА је икону француске музичке сцене, али је била и више од тога.

Инспирисала је филозофе, дружила се са славним писцима, била интерпретатор ван норми, један од синонима за земљу из које долази.

Чувена француска шансоњерка и глумица Жилијет Греко, која је обележила епоху, преминула је у 93. години, у својој кући, у питорескном месташцу Раматијел на југу Француске, где је мирно проводила дане.

Била је пријатељица и муза Бориса Вијана, Жака Брела коме је посветила цео један албум, Леа Фереа, Сержа Гензбура... Хвалоспеви о њој излазили су из пера Франсоа Моријака. Изводила је стихове Рејмона Кеноа, Жака Превера, Франсоаз Саган, Бертолда Брехта. За њу је песме писао и Жан-Пол Сартр!

ВОЉЕНА Жилијет Греко у данима највеће популарности, Фото Танјуг/АП

Жилијет Греко је рођена 1927. године у Монпељеу и имала је мучно детињство. Родитељи су јој се брзо разишли, па је са сестром Шарлотом живела код деде Жила, архитекте из Бордоа. По његовој смрти, поново је са сестром, пред рат живела  у Паризу, у строгом католичком интернату. Жели да буде певачица, 1939. има, чак, улогу и у париској опери.

Мајка и кћерке се поново проналазе, бежећи пред Немцима на југ Француске. Као чланицу покрета отпора, Гестапо хапси њену мајку коју са старијом кћерком депортују у Немачку. Жилијет, млађа, проводи неко време у француском затвору, а онда је пуштају на слободу. После рата, мајка дефинитивно одлази својим путем.

Све љубави

ПРВИ муж Жилијет Греко је био глумац Филип Лемер, с којим је имала једино дете, кћерку, Лоранс Мари рођену 1954, преминулу 2016. С Мишелом Пиколијем је живела од 1966. до 1977, док је с композитором и пијанистом Жераром Жуанестом провела тридесет година заједничког живота пре него што је преминуо 2018. Међу великим љубавима Жилијет Греко био је и чувени џезер Мајлс Дејвис. Говорила је да је била опчињена његовом лепотом, а да је у његовој музици "слушала слободу".

Жилијет Греко време проводи у Сен Жермену. Дружи се са Албером Камијем, Симон де Бовоар, Жан-Пол Сартром... Управо ће јој Сартр дати неколико својих и туђих песама.

Неколико дана касније, те 1949. године, наступа пред изабраном публиком у којој су Сартр,Симон де Бовоар, Жан Кокто, Ками, Марлон Брандо. Наступа у кабареима, први албум снима 1951, с песмом Жака Превера. Изводи и стихове Шарла Азнавура. У чувеној "Олимпији" наступа 1954.

Паралелно, појављује се и на филмском платну, још од 1948. Глуми у филму "Орфеј" Жана Коктоа 1950, у филму "Елена и мушкарци" Жана Реноара је 1955. заједно са Ингрид Бергман и Жаном Мареом. Наступила је за живота у тридесетак филмских остварења.

На музичком плану, паралелно, постала је планетарна звезда. У Берлину је крајем шездесетих наступала је с филхармонијским оркестром пред шездесет хиљада људи. Појављује се на сцени од Њујорка до Јапана. Од 1950. до 2010. објавила је 29 студијских албума и 11 са својих концерата.

Пре пет година доживела је мождани удар током опроштајне турнеје, од када је живела повучено, изморена болешћу и потресена смрћу кћерке и мужа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)