БРАНКА ПОДИЖЕ ЗАВЕСУ: Престижна позоришна манифестација Стеријино позорје почиње 26. септембра

Ј. СИМИЋ

24. 09. 2020. у 07:20

БРАНКА ПОДИЖЕ ЗАВЕСУ: Престижна позоришна манифестација Стеријино позорје почиње 26. септембра

Фото Н. Фифић

У СВОЈОЈ 65 сезона дугој историји, Стеријино позорје су (не)прилике одложиле само у два наврата - на месец дана то су учиниле НАТО бомбе 1999. године, а ових месеци између глумаца и публике испречила се пандемија вируса корона.

Позорје је минулих месеци одлагано у два наврата, али срећан је био трећи датум, те ће најпрестижнији фестивал театра у региону стартовати у суботу, 26. септембра у Српском народном позоришту у Новом Саду поздравном беседом Бранке Петрић, примадоне нашег глумишта и двоструке лауреаткиње Стеријине награде.

Потом ће ансамбл СНП-а извести представу "Смедерево 1941." по тексту и режији Ане Ђорђевић, а до 4. октобра пред гледаоцима "маскираним" и распоређеним у свако друго седиште, у конкуренцији за Стеријину награду надметаће се још шест представа.

РАПАЈИЋУ "ХРИСТИЋ"

СТЕРИЈИНА награда за театрологију "Јован Христић" која се додељује сваке треће године, овога пута припала је проф. др Светозару Рапајићу за књигу "Музичко позориште као уметничка синтеза" у издању Факултета драмских уметности и Института за позориште, филм, радио и телевизију из Београда - саопштено је јуче у Позорју.

По одабиру селектора Светислава Јованова у конкуренцији за Стеријину награду такмичиће се две представе Битеф театра ("Лепа Брена проџект", режисера Владимира Алексића и Олге Димитријевић) и "Кретање" у режији Јоване Томић), "Ко је убио Џенис Џоплин" (СНП, текст Тијана Грумић, режија Соња Петровић), "Семпер идем"(НП Сомбор, по роману Ђорђа Лебовића у режији Горчина Стојановића), "Радничка хроника" (НП Суботица, текст Петар Михајловић, режија Вељко Мићуновић) и "Густав је крив за све" (Позоришта "Деже Костолањи "Суботица, режија Кокан Младеновић).

- Веома је важно да се фестивал ипак одржава зато што морамо показати да је могуће вратити се нормалној реалности - казао је директор Позорја Мирослав Мики Радоњић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)