ФЕСТОВИХ 50 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ: У Скупштини града додељене плакете поводом пола века ФЕСТ-а

Р. Радосављевић

23. 09. 2020. у 16:55

ФЕСТОВИХ 50 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ: У Скупштини града додељене плакете поводом пола века ФЕСТ-а

Фото Ж. Кнежевић

ПЕДЕСЕТ година од када је 23. септембра 1970. одлуком о формирању Савета основан Међународни филмски фестивал ФЕСТ, свечано је обележено у Скупштини града церемонијом "Фестових 50", и доделом 50 плакета појединацима који су допринели да наш "фестивал фестивала" постигне светски углед.

О значају Феста, његовом утицају на нашу публику и репутацију коју је током протеклих пола века доживео у свету подсетили су Градски секретар за културу Иван Карл и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- Фест је једна од најзначајнијих традиција у Београду, и ово је прилика да се подсетимо свих људи који су дали значајан допринос како би Фест значио оно што јесте - изјавио је Весић истичући да ће Цебеф у наредном периоду урадити дигитализацију свих матерјала са Феста како би сачували успомене на наш најзначајнији фестивал.

Међу доајенима филма који су постхумно награђени плакетама су оснивач Феста Милутин Чолић, култни редитељи Душан Макавејев, Александар Саша Петровић, чланови иницијативног одбора Феста, тадашњи потпредседник Скупштине града Београда Милан Вукос, као и Дејан Ђурковић, Слободан Новаковић, критичари Богдан Тирнанић Тирке, Небојша Ђукелић, Динко Туцаковић, Небојша Поповић, сценариста Гордан Михић, дизајнер Слободан Машић (аутор логотипа Феста), редитељи Предраг Голубовић, Љубомир Радичевић, Вук Павловић, као и Милош Миша Параментић, Донка Шпичек, Војислав Воки Костић...

Плакета Фестових 50 додељене су и Петру Волку, првом Извршном директору фестивала, редитељима Горану Паскаљевићу, Емиру Кустурици, Бори Драшковићу, Срдану Голубовићу, преводиоцу Кости Царини, Радославу Ралету Зеленовићу, публицистима и филмским критичарима Милану Влајчићу, Божидару Зечевићу, Бори Анђелићу, преводиоцу Кости Царини, директору Југословенске кинотеке и уметничком директору Феста Југославу Пантелићу, некадашњем селектору Феста Ивану Карлу, новинаркама Сандри Перовић и Дубравки Лакић, продуценту Мирославу Миши Могоровићу, дугогодишњој координаторки службе за госте Феста Дарји Бајић...

Са највише аплауза је ипак испраћено уручење плакете Павлу Лазићу Пајчету, легендарном Кино-оператеру Феста од 1971. године, који је имао ту привилегију да пусти и види све филмове током пола века овог фестивала.

У име свих награђених окупљенима се се обратили Ива Чолић, унука Милутина Чолића, и Мирољуб Мића Вучковић који је као уметнички директор и селектор најдуже водио Фест.

УЛИЦА МИЛУТИНУ ЧОЛИЋУ, ТУЦАКОВИЋУ...

ВЕСИЋ је јуче најавио да ће већ у октобру бити донета одлука да оснивач Феста Милутин Чолић добије своју улицу у Београду, а такође и Милан Вукос и Динко Туцаковић, због свега што су урадили за светску афирмацију наше културе и нашег града. Заменик градоначленика је такође најавио и већи буџет за Фест из градске касе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)