ЗАВРШЕН 87. ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ: Језик - мајчевина и очевина (ФОТО)

В. МИТРИЋ

20. 09. 2020. у 20:58

ЗАВРШЕН 87. ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ: Језик - мајчевина и очевина (ФОТО)

Фпото: В. Митрић

ЈЕЗИК је наша ужа и шира отаџбина. Мајчевина и очевина.

Дедовина и прапрађедовина, поручио је на завршној свечаности овогодишњег 87. Вуковог сабора у Тршићу, код Лознице, овогодишњи саборски беседник, књижевник Јанко Вујиновић, рођени Јадранин, из села Брадића у Вуковом крају.

Као што се не може зауставити птица и вода, приметио је Вујиновић, "тако и наша вуковска реч нема границе":

- Без обзира на то како тај језик тамо именују! А језик, давно је речено, формира нашу свест. Иако је записао да се у Тршићу родио и узрастао, те мисли да на свијету нема љепшега мјеста од Тршића, нити љепше земље од Србије, Вуков завичај је далеко шири од Јадра и Подриња, па и од Србије у ондашњим па и садашњим границама. Вуков је завичај - српски језик, једна је од порука беседника Вујиновића.

У име домаћина сабораше је поздравио Видоје Петровић, градоначелник Лознице, а завршна свечаност почела је, по традицији, на летњој позорници крај Жеравије, подизањем саборске заставе и "Химном Вуку" Стевана Мокрањца.

Сценско дело "Доситеј у Србији", по тексту Милована Витезовића, а у режији Марка Станића, извели су, на велико задољство публике која је пратила саборске свечаности од понедељка када је почела ова манифестација у Вуковом дому културе у Лозници, Александар Срећковић Кубура, Ненад Ћирић, Иван Јевтовић, Небојша Љубишић и Јоаким Тасић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

veljko živković

25.09.2020. 01:55

Улоге: Ненад Ћирић као Доситеј Обрадовић, Александар Срећковић Кубура као Вожд Карађорђе Петровић, Иван Јевтовић као Кнез Сима Марковић, Небојша Љубишић као Војвода Младен Миловановић и Јоаким Тасић као Вук Стефановић Караџић. Представа "Доситеј у Србији" рађена по тексту Милована Витезовића у режији Марка Станића. Представа "Доситеј у Србији" била је супер!