“ПИНОКИО” СЛАВНОГ МАТЕА ГАРОНЕА У БИОСКОПИМА: Звезда Бењини као Ђепето

Р. Р.

20. 09. 2020. у 17:30

“ПИНОКИО” СЛАВНОГ МАТЕА ГАРОНЕА У БИОСКОПИМА: Звезда Бењини као Ђепето

Фото: Промо

ПРИЧА која са једнаком популарношћу живи широм света већ 150 година од како је написана, “Пинокио” италијанског писца Карла Колодија, стиже пред нашу биоскопску публику 24. септембра, у новој филмској верзији славног редитеља Матеа Гаронеа.

У лику Ђепета, усамљеног столара који у чежњи за сопственим дететом клеше лутка од дрвета и ствара чудо, враголастог дечака Пинокија, гледаћемо једног од највећих глумаца данашњице, звезду Роберта Бењинија. Занимљиво је да је Бењини 2002. године и сам снимио своју верзију ове приче за велико платно, и тада му је припала трострука улога –редитеља, сценарсте и самог Пинокија.

Прве аплаузе од наше публике за своје ново остварење, Гароне је добио на управо завршеном Фестивалу европског филма Палић, на којем је његов филм, као велики хит, имао српску премијеру. Како су месецима раније истицали светски критичари, филм о лутку - дечаку коме кад слаже порасте нос, Гароне је снимио веродостојно, пратећи оригиналну Колодијеву књигу, на исконском месту, у Тоскани, одакле је све настало. Његов „Пинокио“ креће се у царству које је истовремено реално и фантастично, у руралној, безвременој Италији која обилује земљом, морем, сеоским окружењем. Као и свако дете, Пинокио је радознао, а о свету у којем живи учи из својих покушаја и грешака. Поседујући урођену дечију храброст, он постоје оно што је и требало да буде – прави дечак, и Гароне кроз његов лик апострофира морална начела која садржи књига, а која су се у савременом свету готово изгубила.

Тај “Пинокио” нашег доба стиже пред публику тачно после 80 година од чувеног истоименог Дизнијевог цртанг филма, који је још 1940. освојио свет и све генерације гледалаца, и наставио да инспирише нове интерпретаторе, истакнуте редитеље и глумце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)