ОДБЛЕСАК ЛЕПШЕ СТВАРНОСТИ: Песник Томислав Маринковић добио награду "Десанка Максимовић" за 2020. годину

А. П.

19. 09. 2020. у 13:00

ДОБИТНИК награде "Десанка Максимовић" за 2020. годину за укупан допринос српској поезији, коју додељује задужбина славне песникиње је песник Томислав Маринковић (на слици), једногласно је одлучио жири.

ОДБЛЕСАК ЛЕПШЕ СТВАРНОСТИ: Песник Томислав Маринковић добио награду Десанка Максимовић за 2020. годину

Фото: Ј. Р.

- Поезија Томислава Маринковића помера границе српске поезије филозофијом малих ствари, носталгијом за светом у ком нисмо остварили снове, али смо открили најдубљи смисао нашег окружења - наводи се у образложењу жирија (Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић, председник).

- Вест да сам добио награду "Десанка Максимовић" доживљавам као одблесак неке лепше стварности од ове коју већ неколико месеци живимо, спутани и заробљени, у непрестаном ишчекивању да се вратимо нормалном животу - каже, за "Новости", лауреат.

- Природу и биљни свет, као предмет певања, видим као тачке сусретања моје поезије са великом поезијом Десанке Максимовић. И наша завичајна места, Бранковина и Липолист, нису удаљени једно од другог. Али и свако ко је читао песме Десанке Максимовић морао је осетити неку блискост са песникињом, док ме ова награда, поред изузетне части што сам је добио, чини још ближим и са Десанком Максимовић и са досадашњим лауреатима, међу којима су нека од најзначајнијих имена српске поезије - додаје Маринковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)