ТЕЛЕНОВЕЛА ХОТЕЛ БАЛКАН: Бањалука и њени греси, сплетке и интриге

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

21. 09. 2020. у 09:08

ТЕЛЕНОВЕЛА ХОТЕЛ БАЛКАН: Бањалука и њени греси, сплетке и интриге

Фото "Босонога продукција"

ТРИДЕСЕТИХ година прошлог века у Бањалуци се појављује Аустријанка, која духом, лепотом и поносом изазива знатижељу и интригу међу становницима овог лепог града.

Мистериозношћу осваја срце Вида Курузовића, а њено име, Марија, остаће урезано у породично стабло Курузовића и историју хотела "Балкан". Романса зачетника лозе преплиће се са причом о генерацијском јазу, гресима и сплеткама потомака, које нам открива теленовела "Хотел Балкан". Сценарио, који потписују Небојша Ромчевић и Маја Новељић, настао је по идеји Николе Коље Пејаковића да прикаже две Бањалуке - ону из тридесетих година прошлог века и ову данас. Режија нове серије, у продукцији "Босоноге" и "Телекома Србије", поверена је Саши Карановићу и Саши Хајдуковићу. Прву сезону од 60 епизода пратићемо од 21. септембра, радним данима од 20.05 на Првом програму РТС, а тада уједно почиње и снимање друге сезоне.

- Сва истраживања, али и приче које смо слушали и које се провлаче кроз историју Бањалуке, искоришћена су као инспирација за карактере и животе појединих ликова, као и ситуације у којима се налазе и сналазе. Да бисмо радњу серије што веродостојније приближили гледаоцима, један од најбољих начина да то постигнемо био је уз помоћу историје, некадашњег изгледа Бањалуке, али и легенди које круже генерацијама - објашњава Никола Пејаковић, према чијој причи је настао сценарио за серију "Хотел Балкан".

Никола Пејаковић - Фото "Босонога продукција"

Пре једног века у строгом центру Бањалуке уздизао се хотел "Балкан", у власништву Српске црквене општине. Ова "угловка" је фасадама грлила Господску улицу и Царски друм, а изгледом и конструкцијом представљала архитектонски акценат у том делу града. Ипак, 1930. године је срушена,, заједно са зградом Богословије и кућом апотекара Роберта Брамера ради изградње Банске палате. Захваљујући филмским зналцима, реплике простора и велелепног здања оживеле су у савременом филмском студију у Великом Блашком надомак Бањалуке.

Фото "Босонога продукција"

- Кроз причу о власницима хотела "Балкан", њиховим породичним односима, борби за наследство и тајнама које их окружују, доносимо и делић историје Бањалуке, јер је то старо хотелско здање послужило као инспирација. Теленовела је један од најгледанијих жанрова са највернијим гледаоцима и био је прави изазов дати му аутентичан потпис. Трудили смо се да гледаоцима што више приближимо "оно време некад" кроз различите историјске тренутке и велике приче. Верујемо да ће различите генерације пронаћи везу са својим временом и историјом - истиче редитељ Саша Хајдуковић.

Почетком 20. века заиста је постојао управник гостионице, такође у власништву Српске црквене општине, који се презивао Курузовић, али већина онога што ће гледаоци моћи да виде у "Хотелу Балкан" смештено је у садашњост. Као што је записао Толстој, све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин. Тако и Курузовићи мисле да су стали на ноге и да живе живот без проблема, али им тешко време показује зубе.

Сања Поповић - Фото "Босонога продукција"

Под кровом хотела скривени су трагови времена, а са зидова опомињуће гледају преци. Први међу њима је Вид Курузовић, којег тумачи Жељко Еркић, који је имао среће у картама, али не и у љубави. Док су карте магијски кружиле по столу, у Видов живот се грациозно ушетала Марија Штајнер, коју игра Тамара Милошевић. Више генерација њихових потомака још је под кровом истог здања. Садашњи власник хотела је остарели Бранко Курузовић (Радоје Чупић), који има двојицу синова, стоматолога Горана Курузовића (Саша Торлаковић), чију супругу Љубицу игра Миљка Брђанин, и Драгана Курузовића (Горан Јокоћ), чијим животом доминирају Љиљана (Слађана Зрнић) и Викторија (Сања Поповић). Посебно место у Бранковом животу има унук Душан којег тумачи Данило Керкез.

Како обично бива, тајне хотела крију његови кључари, а у овом случају то су рецепционери - Драга и Драги.

Фото "Босонога продукција"

- Они су једно другом и подршка и критика, а њихов однос је комплексан: од љубави до крајње напетости. Њиховом будном оку не може промаћи ништа у хотелу, и они су и ти који штите породицу Курузовић. Искрено се надам да ће снага њихове нераскидиве везе дотаћи и гледаоце - говори Наташа Иванчевић, која игра Драгу.

У улози Драгог, верног чувара бројних тајни закопаних у сећањима посетилаца хотела, гледаћемо Бору Ненића.

- Драга и Драги живе кроз друге! Они су две поле јабуке, која је знак љубави, поштовања и уважавања! Да ли ће се те две поле спојити, е, то нећемо откривати! У серији ћете видети и историју једне породице у периоду од 90 година, галерију ликова, као и бројне заплете, интриге, љубави - најављује Ненић.

Све тајне љубави, не само према пасуљу или принцес-крофнама него и оне од које застаје дах, спознаћемо у кухињи "Хотела Балкан". Овде ведре и облаче, поред поменуте Драге, припроста куварица Бисера (Наташа Остојић) и надмени посластичар Слађан, у чијем лику ћемо видети аутора приче, Николу Кољу Пејаковића.

ГЛУМАЧКА ЕКИПА

ГОТОВО стотину домаћих филмских професионалаца ангажовано је на пројекту "Хотел Балкан", а глумачку екпипу чине и Милица Глоговац, Љубиша Савановић, Александар Ристановић, Златан Видовић, Александра Плахин, Жељко Стјепановић, Владимир Ђорђевић, Александра Спасојевић...

КУЋА СТАРА ВИШЕ ОД ДВА ВЕКА

ЈЕДНА од најзначајнијих локација у граду на Врбасу, некадашња куће породице Чејван, стара више од 200 година, нашла је место у серији "Хотел Балкан".

Богата је историја ове куће - од самих зидина, преко приче која стоји иза њих, па до унутрашњости - истиче редитељ Саша Хајдуковић.

Управо у том дому одрастао је Адем Чејван, икона бањалучке глумачке сцене, због којег су осамдесетих година у Бањалуку долазила највећа имена тадашњег глумишта - Зоран Радмиловић, Мира Ступица, Фабијан Шоваговић, Борис Дворник, Стево Жигон...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)