ЗОРАН ЈЕ БИО ГЛУМЧИНА: Милан Цаци Михаиловић о документарцу о непоновљивом Радмиловићу (ФОТО)

В. Ђ.

18. 09. 2020. у 12:58

ЗОРАН ЈЕ БИО ГЛУМЧИНА: Милан Цаци Михаиловић о документарцу о непоновљивом Радмиловићу (ФОТО)

Фото: Новости

У ЗАЈЕЧАРУ је у четвртак званично почело снимање документарног филма о великану наше сцене Зорану Радмиловићу, који је рођен у овом граду. И, баш као и најављена представа Ивана Бекјарева, и ово остварење имаће наслов који најбоље описује непоновљивог уметника - "Глумчина".

Сценарио потписује Милан Цаци Михаиловић, који и сам каже да себе не доживљава тако, већ као особу која је имала привилегију да са Радмиловићем ради у представама "Радован Трећи", "Краљ Иби", "Корешподенција".


- Када год дођем у Зајечар, прво одем до споменика Зорану, који је посвећен његовој роли у "Радовану Трећем" - каже Михаиловић. - Мислим, требало је много раније направити овај филм, али за таквог великана - никада није касно.


Филм ће бити направљен од обимне архивске грађе,разговора са Здравком Шотром, Миром Бањац, Цацијем...


- У глави ми је једна мисао - наставио је Цаци. - Зоранов предак, немачки држављанин Рихард Ланг, дошао је у Зајечар, и ту направио Гимназију. Зорана и његовог брата су друга деца задиркивала - Швабе, Швабе - и његов предак се - покрстио.

Фото: Новости

 


Уместо Рихарда, постао је Радмило, а Зоран је добио ново презиме - Радмиловић.


Филм прати Зораново детињство из дворишта породичне куће, преко брда Краљевица, где се играо, па све до преломног тренутка - када је открио позориште.


- Када је био мали, питали су га зашто тако често долази у театар - наставља Цаци. - Одговор је био прост и језгровит: "Волим позориште". И, тако смо добили глумца који је оставио неизбрисиви траг у нашој кинематографији. Уз филм, приводим крају и књигу о Зорану, у којој ће бити забележене све његове анегдоте.
Премијера ће бити наредне године на "Филмским сусретима" у Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)