ПРВИ РЕСАВАЦ НАГРАЂЕН ЗА САТИРУ: Теме налазим у свом послу, а идеју забележим на папир

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

15. 09. 2020. у 13:32

НЕНАД Нецић из Свилајнца, овогодишњи добитник награде „Радоје Домановић“ за укупан допринос сатири у последњој деценији, синоћ је својим уграђанима представио романе „Најезда пацова“ и „Парк кајмана“ у свилајначком Центру за истраживање „Ресава“.

ПРВИ РЕСАВАЦ НАГРАЂЕН ЗА САТИРУ: Теме налазим у свом послу, а идеју забележим на папир

Фото З. Глигоријевић

Дипломирани правник и заменик вишег јавног тужиоца у Јагодини први је Ресавац који је добио ову престижну награду за најтежи жанр у књижевности – сатира.

- Морам да признам да теме налазим у свом послу, јер се свакодневно срећем са разним ситуацијама. Идеју забележим на папир, па је разрађујем кроз роман, а користим и разне карактере људи, које такође упознајем преко свог посла. Добар део идеја произилази из свакодневног живота, мог сензибилитета да ствари посматрам другачије од „обичних људи“, али и захваљујући уметничком гену који сам наследио од оца Драгана. Велики утисак на мене је оставио и стрип „Алан форд“, који сам читао у младости, јер сам се увек носио мишљу да напишем уметничко дело које ће подсећати на ту врсту хумора и ситуације које се појављују у стрипу – каже Нецић.

Он додаје да сатира значи исмејавање и омаловажавање девијантних појава у понашању појединаца, људске мане, опис друштвених појава, са циљем њиховог отклањања и изграђивања бољег и успешнијег стања у друштву и улепшавање света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)