ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ: Свелана Бојковић гост Фестивала европског филма на Палићу

ДИВА Светлана Бојковић на изложби о њеном глумачком опусу

16. 09. 2020. у 16:11

ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ: Свелана Бојковић гост Фестивала европског филма на Палићу

Фото Ј.Л.

ГЕНЕРАЦИЈЕ позоришних и телевизијских гледалаца Светлану Бојковић памте као Емилију Попадић, Жанку Стокић, Надежду Петровић, Антонију, Валерију, мајку Јевду, Милунку Савић...

Њен глумачки опус представљен је изложбом "Светлана Бојковић - уметност глуме или трагање за истином", која је постављена у оквиру овогодишњег 27. фестивала европског филма Палић.

- При одабиру улоге увек ми је важно да она нуди неку своју тајну и загонетку коју треба решити и открити. То је оно што називамо потрага за истином. Изједначавам глумачку уметност са потрагом за људском истином, јер улоге које тумачимо имају своје судбине, односе са другим људима, и уколико је ствар комликованија, мени је занимљивије - објашњава наша велика глумица, додајући да сваку улогу треба "одбранити". - Треба да покажемо нешто људско у њој, макар играли и Медеју.

Највећи изазов у богатој глумачкој каријери било јој је тумачење историјских личности:

- То ми је увек носило највећу одговорност. Жанка Стокић ми је посебно била тешка, јер су постојали људи који су се ње сећали. Али испоставило се да сам много боље изнела такве глумачке задатке него оне које сам мислила да ми више леже.

Губи се душа колектива

Током пет деценија дуге каријере, Светлану Бојковић смо гледали на сцени са Бранком Плешом, Петром Краљем, Љубом Тадићем, Рахелом Херари...

- Ми смо радили заједно и крали занат од старијих. Сваки дан у подне смо били у позоришном бифеу, имали пробу или не, живели смо као један организам. Данас су они празни, млади трче одмах после проба и представа, ми старији једино још имамо обичај да ту останемо. Тако се, нажалост, губи душа колектива - сматра наша глумица.

Од 1967. године, од драме Аце Ђорђевића до данас, Цеца Бојковић стоји иза 118 улога. Филм "Пас који је волео возове" има значајно место у каријери наше глумице, за улогу Мике добила је Златну Арену у Пули, а испоставило се да ће наредну филмску улогу добити после више од деценије.

Фото архива

- До тада сам много играла на телевизији, док сам у позоришту играла махом хероине, и била сам изненађена што сам уопште позвана за ову улогу. Филмски кругови су били и остали веома затворени - сматра Светлана. - Да будем нескромна, није ми жао што нисам више радила на филму, јер је та технологија рада мени била мало досадна. То што ме није било више на филму шкодило је више филму него мени.

Цецу Бојковић гледамо у новој серији "Мочвара", чије емитовање је почело минулог викенда, а ускоро ћемо је гледати и у још једној серији и ситкому. Публика Атељеа 212 може да ужива у новој представи по тексту Ведране Рудан "Дабогда те мајка родила", где игра једну од насловних улога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)