НАДА ЗА "ГРАФИЧКИ": У сусрет отварању чувене беогрдске галерије на новој адреси

М. КРАЉ

14. 09. 2020. у 14:45

ПОСЛЕ велике драме београдске и српске културе, када је због враћања у реституцији, а потом и продаје, чувена београдска галерија морала да устукне са своје седам деценија друге адресе, и препусти је "слатким гресима" транзиције, све је пре осам месеци одбрадовала вест да је Графички колектив добио нови стални простор.

НАДА ЗА ГРАФИЧКИ: У сусрет отварању чувене беогрдске галерије на новој адреси

Фото З. Јовановић

Кров за графику пронађен је у Улици Драгослава Јовановића број 11, прекопута Скупштине града. На ту адресу, позвани су данас пријатељи ове куће, уметници, ликовни критичари и хроничари, на дружење у сусрет отварању новог изложбеног простора.

- Читава ситуација око избијања пандемије короне направила је збрку, па у томе нисмо ни ми били изузетак - каже, за "Новости", Љиљана Ћинкул, уметнички директор "Графичког колектива", додајући да су самим тим успорени и радови потребни да се галерија оспособи.

- Има још много ствари које следе, пре него што све буде готово. Простор је, ипак, сада очишћен, па смо одлучили да га представимо. Сасвим је другачије када се нешто види на фотографији или када се о њему прича, него када се уживо обиђе.

ПЕРФОРМАНСИ, ИНСТАЛАЦИЈЕ...

Заједничким ангажманом и уметничким акцијама можемо оживети нови простор. Тренутно стање простора, пре реконструкције, пружа могућност за реализовање различитих пројеката: перформанса, инсталација, фотографија, једнодневне поп-ап изложбе. Отворени смо за добре идеје, предлоге, сугестије - поручују из "Графичког колектива".

После консултација са архитектама, како тврди саговорница, завршена је израда пројектног решења адаптације простора према галеријским стандардима и изложбеним потребама. Прикупљају се и средства за реализацију: "Графички колектив" учествовао је на републичком и градском конкурсу, као и једном конкурсу за награду у Јапану. Међутим...

Љиљана Ћинкул, Фото архива

- У току је расплет административног лавиринта око прикључка електричне енергије који мора да регулише власник простора, Републичка дирекција за имовину - наставља Ћинкул.

За дуго чекани сусрет на новој адреси (са Обилићевог венца исељени су почетком лета 2018), домаћини поручују да је првим гостима улазница добра воља и лепо расположење. Сврха овог дружења је да чују предлоге и идеје за будућност.

Фото З. Јовановић

Tekst potpisa

- Сва помоћ и подршка око адаптације простора, прикупљања средстава, повећавања медијске видљивости су више него добродошли - поручују из "Графичког колектива". 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)