ЈУБИЛЕЈ БИЈЕЉИНСКЕ ГАЛЕРИЈЕ: Дела за сва времена

В. Митрић

11. 09. 2020. у 13:33

ЈУБИЛЕЈ БИЈЕЉИНСКЕ ГАЛЕРИЈЕ: Дела за сва времена

Фото: В. Митрић

ИЗЛОЖБОМ слика, графика, икона, скулптура и радова архитеката и дизајнера, у Бијељини је отворен 12. Уметнички салон и обележен значајан јубилеј – 35 година Галерије „Миленко Атанацковић“ и Галерије Центра за културу.

Кустос Милијанко Михољчић истакао је да је бијељинска Галерија једна од најзначајнијих институција културе у БиХ и региону, у којој су током три и по деценије публици представљени радови светски познатих аутора.

Фото: В. Митрић

- Давне 1985. године организована је прва изложба слика Влахе Буковца и његових ученика, након чега су постављени високи излагачки критеријуми који трају и данас. Бијељинци су у 35 година имали прилику да, између осталих, погледају радове Исмета Мујезиновића, Фрање Мраза, Бранка Миљуша, Драгана Лубарде, Емира Драгуља, Паје Јовановића, Саве Шумановића, односно аутора чија су имена незаобилазна на европској и светској ликовној сцени – нагласио је Михољчић.

Овогодишњи Уметнички салон, уз велику посећеност, окупио је 19 аутора, а једна од њих је Дајана Перић, дипломирани ликовни уметник и професор Ликовне културе.

- Вечерас сам се представила сликом која је синтеза мог четворогодишњег школовања у Школи иконописа „Одигитрија“ и академског образовања које сам стекла на Академији уметности у Бањалуци. Ово је први Салон на којем учествујем и драго ми је што сам вечерас упознала много младих колега које имају шта да покажу – навела је Перићева.

Фото: В. Митрић

Након званичног отварања 12. Уметничког салона, кустос Милијанко Михољчић уручио је графику под називом „Бијељина“ једном од оснивача Галерије Радомиру Николићу.

Фото: В. Митрић

Бијељинска Галерија носила је име по познатом сликару Миленку Атанацковићу до 2007. године, када је преименована у Галерију Центра за културу. Године 2012, из зграде Градске управе премештена је у новоизграђени Центар за културу, где је пројектовањем две додатне просторије омогућено излагање и вајарима, архитектама, дизајнерима, костимографима...

Фото: В. Митрић

Галерију су, у различитим периодима, успешно водили Драган Зарић, Божидар Милијашевић, Ифигенија Василић, Милијанко Михољчић, а до сада је организовано више од 300 изложби и исто толико дела налази се у фундусу ове установе. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)