БЕЗ ГЕЈЕВА И ЦРНАЦА НЕМА ВИШЕ ОСКАРА: Нови званични стандарди америчке филмске академије

Ана Попадић

10. 09. 2020. у 10:00

БЕЗ ГЕЈЕВА И ЦРНАЦА НЕМА ВИШЕ ОСКАРА: Нови званични стандарди америчке филмске академије

Фото Промо

АМЕРИЧКА филмска академија објавила је нова правила о избору добитника Оскара у главној категорији, за најбољи филм, а која ће ступити на снагу 2024. године.

Нови стандарди су врло прецизни и прописују да за најбољи филм може бити номинован само онај који у својој екипи, међу глумцима или у техничком и ауторском делу, има припаднике мањинских или угрожених друштвених група, попут ЛГБТ популације, црнаца, жена, мањина...

Очекивано, одлука Академије покренула је лавину на друштвеним мрежама и оних који бране ова правила и оних који их називају "терором политичке коректности". Без обзира на то што се стандарди односе само за категорију за најбоље остварење, јасно је да се филм прави са амбицијама да се нађе међу номинованима за Оскар, у било којој категорији.

Од 2024. филмови ће, по новим правилима, морати да испуне два од четири стандарда. Први се односи на присуство мањина и угрожених друштвених група међу глумачким екипама, а продуценти ће морати да испуне један од три услова: (1) главну или важнију споредну улогу требало би да игра представник мањине или угрожене друштвене групе; (2) најмање 30 одсто глумачке екипе у преосталим улогама морају бити жене или припадници ЛГБТ популације, расне или етничке мањине; (3) основна или нека од главних наративних линија филма мора бити усмерена ка поменутим мањинским групама.

САМОУБИСТВО УМЕТНИЧКОГ ФИЛМА


ТЕОРЕТИЧАР филма Божидар Зечевић оцењује да се "после велике и бурне историје Оскар примиче свом фактичком крају".
- Пишући о Оскару прошле године назвао сам га "мазохистом", јер већ дуго усхићено награђује и хвали све супротно од онога што би требало да јесте. Сада Америчка академија кодификује политичку коректност и прописује је као санкцију, чиме позива на скандалозно самоубиство уметничког филма. Лудачки "антитрампизам" холивудског естаблишмента претвара се тако у насиље над професијом и терор политике над слободом стваралаштва. Ако се заиста оствари махнита идеја његових ментора са Оскаром ће прекинути сав слободни свет. Можда је тако и најбоље: сасвим га игнорисати било би једино исправно. Што се мене лично тиче, то неће бити тешко.

- Демократе које контролишу Холивуд захтевају промену правилника Оскара. То више није избор за "најбољи филм" већ за "најбољи политички коректан филм" - поручио је на свом твитер-налогу Ричард Гренел, специјални изасланик за Косово, привремени шеф свих америчких тајних служби и тако покренуо лавину коментара. Као велики поборник за права хомосексуалаца, Гренел се надовезао на полемику поручивши: "Помисао да гејеви нису довољно заступљени у Холивуду је заиста смешна".

Фото Имдб

Филм Ирац

Други стандард су слична правила о заступљености мањина и за ауторски и технички део екипе, па ће се, тако, и редитељи, сценаристи, директори фотографије, композитори, сценографи, монтажери... бирати у складу са захтеваним процентом жена, гејева, црнаца, Латиноамериканаца.

"Безумље", кратко се на "Твитеру" огласио и познати глумац Џејмс Вудс. Други корисник се на ово надовезао коментаром: "По новим правилима 'Господар прстенова' не би био достојан Оскара, јер није довољно инклузиван."

ПРОПАСТ ХОЛИВУДА


Нови правилник Академије стиже после таласа оптужби да ова институција форсира белце и хаштага #OscarSoWhite (Оскар је превише бео), којим су угрожене групе годинама уназад засипале друштвене мреже, већ после списка номинованих за Оскар. Академија је најпре почела са освежавањем свог чланства, уводећи више жена, гејева, црнаца и припадника мањинских заједница у ову институцију, а сада је отишла много даље.
- Желимо да филмови рефлектују различитост наше публике - поручују из Академије, док се на друштвеним мрежема већ говори о "пропасти филма".

Трећи стандард Академије односи се на део екипе која се бави маркетингом, промоцијом и дистрибуцијом, док се четврти тиче обавезног "плаћеног стажирања" за припаднике мањинских група у техничком и продукционом делу.

Нова правила изазвала су револт и код самих припадника "угрожених" мањина, попут жена, па су се поједине глумице осетиле "увређеним".

- Свим срцем сам за различитост и инклузију, али сам апсолутно против диригованих процената жена и мањина у било ком послу - поручила је Кирсти Ели.

FOTO: EPA

ПРИЗНАЊА Махершала Али и Реџина Кинг, добитници Оскара 2019.

Међутим, има и другачијих мишљења, оних који тврде да трећи и четврти стандард нуде "олакшавајућу околност" за многе и да их је лако испунити. На примеру Скорсезеовог "Ирца", чија је глумачка и техничка екипа далеко од прописаних правила, познаваоци филма подсећају да "Ирац" има запослене жене на руководећим позицијама у продукцији, као и да је "Нетфликсов" маркетиншки и организациони тим познат по различитости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Niko

10.09.2020. 10:36

Niko nema protiv lgbt populacije... Neka rade sta hoce kuci, ali javno se mora znati red. Neka kazu ti pametni, koji samuraj u japanu je bio crnac? Zar u filmu Amadeus nisu bili vecina crnci, sto znaci da nije bilo lepo za gledanje belcima, koji su u filmu bili manjina

Faruk

10.09.2020. 10:36

Sto vise pritisaka da se prihvati neprihvatljivo,to vise odbojnosti i gadjenja..Pa sve i da je normalno biti drugaciji po seksualnom opredeljenju,toliki pritisci i uslovljavanja dovode do jos vece odbojnosti od istog..A za tamnopute glumce je oduvek bilo mesta samo sada su im potrebni kao alibi da operu ruke od nedela koja cine nad njimakroz istoriju..Oteti zemlju Apacima pa preko Holivuda iste prikazivati kao lose u Western filmovima,to ni Hitler da je ziv ne bi dozvolio..Sav sljam svetske izopacenosti iz holivudskih mracnih jazbina bezuspesno pokusava nametnuti zlo..Sta je sledece,?Glavna sporedna uloga pedofil..?,za pocetak a?

Ja sam

10.09.2020. 10:37

Не мораш да будеш ни у чему добар, ма не мораш ничим ни да се бавиш. Довољно је да се изјасниш као припадник ,,угрожене групе" и на коњу си заувек. Са друге стране, филмске екипе ће унајмљивати црнце или гејше као незаобилазни модни детаљ, као алатку на путу до успеха. Какав рај на земљи. Какав суноврат цивилизације.

Bosanac

10.09.2020. 10:49

Sada su najviše ugrožena prava porodičnih ljudi. Najveći diskriminatori su upravo LGBT i crnci. Oni se svagde mešaju, a u svoje krugove ne puštaju ako nisi kao oni. Ovo više nema smisla. Stop tiraniji.

Voja

10.09.2020. 12:07

Kada ćemo jednom da shvatimo da nove generacije vladara sveta koriste sve moguće da ipavljju svetom a Holivud je posebna priča u svemu tome oni pričaju o pravima manjina i ostalih obična bruka i sramota