МАТИЈИ ПОВЕЉА ЗА ЛЕПОТУ И МОЋ ПОЕЗИЈЕ: У сусрет 49. манифестацији Бранково коло у Сремским Карловцима

Ј. С.

01. 09. 2020. у 15:37

МАТИЈИ ПОВЕЉА ЗА ЛЕПОТУ И МОЋ ПОЕЗИЈЕ: У сусрет 49. манифестацији Бранково коло у Сремским Карловцима

Фото: Ј. С.

У НОВИМ околностима насталим због епидемије Ковид 19, традиционална књижевна манифестација „Бранково коло“ ће од 4. до 14. септембра приредити две сједињене манифестације у Сремским Карловцима:„49. Бранково коло“ и „Пролећне Бранкове дане 2020“ (који су требало да буду одржани у марту).

Програми ће бити реализовани у термину матинеа, од 10 сати   на отвореним просторима, у башти Музеја и Бранковог кола и на Стражилову.

У петак,4.септембра, у прелепој башти „Илиона“ у Сремским Карловцима, академику и књижевнику Матији Бећковићу биће свечао уручена „Велика повеља Бранковог кола  „за надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“. 

Сутрадан, на Стражилову, млади песник Растко Лончар положиће цвеће и прислужити свећу на Бранковом грубу, уз споменик подигнут 1885. године, два лета после чувеног преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

КАЗИВАЊЕ ТРИЈУ  ПЕСАМА

У СЕПТЕМБАРСКИМ  програмима Бранковог кола учествоваће и млади уметници Бошко Петров, Теодора Кушић и Катарина Поповић који ће казивати и певати чувене Бранкове песме: „Кад млидијах умрети“, „Враголије“ и „Урок.“

Потом ће у подножју Стражилова, поред другог спомника Бранку (подигнутог 1974. године, поводом 150. годишњице песниковог  рођења), свечано бити уручене награде „Стражилово“ Зденки Валент Белић, Марку Миловановићу Маруну и Милану Громовићу. Ова награда траје четрдесет седам година.

На крају манифестације, 14. септембра, у башти Музеја и Бранковог кола свечано ће бити уручена награда „Печат вароши сремскокарловачке“, једна од настаријих песничких на нашој сцени и у региону (траје педесет три године). Овогодишњи лауреати су: Недељко Бабић, Данило Јокановић, Милош Јанковић и Радмило В. Радовановић.

Између поменутих датума биће промовисане нове књиге Бранковог кола објваљене управо у време пандемије. То су књиге, „Сумоврат“ Растка Лончара, „Апокрифи по Лилит и друга проклетства“ Зденке Валент Белић, „Свевидећи мрак“ Марка Миловановића Маруна и „Спирала“ Милана Громовића. Биће премијерно изведена монодрама „Принцеза Оливера“, приређена и у режији младе драмске уметници Данице Петровић. То је дело о животу најмлађе кћерке кнеза Лазара, после пораза на Косову Пољу, чију руку је затражио султан Бајазит, а њена мајка, кнегиња Милица, прихватила под условом да Оливера буде једна од четири законите султаније. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)