ПРИЗОРИ ТРАГЕДИЈЕ И НАДЕ: Омаж Владимиру Величковићу

М. КРАЉ

28. 08. 2020. у 17:00

КРИЛО црног гаврана, прешло је преко живота Владимира Величковића (1935-2019), пре тачно годину дана, односећи његово земаљско присуство.

ПРИЗОРИ ТРАГЕДИЈЕ И НАДЕ: Омаж Владимиру Величковићу

Фото: Приватна архива

Злослутна птица, међутим, остала је на многим платнима, графикама и цртежима српског и француског академика, једног од највећих европских ликовних ствралаца своје епохе, да нас подсећа и опомиње на крхкост и апсурд људског трајања.

На дан када нас је напустио (изненада, у Сплиту, после летовања, док се спремао на пут, назад у Париз) уметнику који је за живота свој опус представио на више од сто самосталних поставки широм света (од Аргентине, Аустрије, Белгије и Бразила, преко Велике Британије, Грчке, Данске, Ирана, Италије, до Јапана, Немачке, Норвешке, САД, Француске...) београдска галерија "Арте" приредиће, од суботе, омаж у два изложбена простора - у Улици краља Милана број 3 и на Андрићевом венацу број 12.

Поставке чини више од 35 дела изведених у техникама уље на платну, туш на маруфлеу, као и у графици, насталих шездесетих и седамдесетих година прошлог века, а за ову прилику уступили су их приватни колекционари. To су прикази трагедије и наде од којих је саткан живот.

- Желели смо да одржимо живо сећање на Величковића - каже, за "Новости", Селена Андрић из галерије "Арте". - Поставку чине дела која пружају прилику за сагледавање круцијалних сегмената опуса овог неуморног ствараоца.

Фото: Приватна архива

“Триптих“

Сарадња галерије "Арте" и аутора о чијем раду је снимљено 12 документарних филмова и објављено 15 монографија, отпочела је 2007, а годину дана потом, реализована је изложба његових цртежа и бронзаних скулптура. Први пут се тада носилац Легије части, командир уметности и књижевности, и први Србин који је постао члан Академије ликовних уметности у Француској, београдској публици представио вајарским делима.

РЕТРОСПЕКТИВА У МСУ - ДОГОДИНЕ

У ПЛАНУ Музеја савремене уметности, како незванично сазнају "Новости", јесте да се у здању на Ушћу догодине одржи велика ретроспектива Величковићевих дела. Језгро поставке чинили би радови са прве постхумне изложбе у Француској, ретроспективе одржане у капуцинерском самостану у Ландерну, поред Бреста, у Бретањи, а чији је кустос био познати историчар уметности Жан-Лук Шалумо.

- Небројено је посебности које су красиле великог уметника, али оно што је остало изузетно упечатљиво огледа се у дечачком ентузијазму, отворености и срдачности који су сваки разговор са њим чинили пријатељским, а атмосферу угодном - истичу у галерији "Арте". - Био је свуда где је требало, увек тачан, спреман, свеж, оптимистичан, пун разумевања за све недаће појединаца и друштва коме је припадао, са јасно исказаном жељом и напором да се неприлике превазиђу и да се крене даље. Оно што са поносом истичемо, а сада и делимо са публиком су репрезентативне слике и цртежи из престижних београдских колекција, брижљиво бирани од стране колекционара који су током протеклих деценија формирали укус публике и тржишта.

Изложбу прати каталог са репродукцијама и текстовима Ирине Суботић, Љиљане Ћинкул и Мрђана Бајића и трајаће од сутра до половине октобра. Због актуелне епидемиолошке ситуације неће имати званично отварање. Ова поставка је једини догађај којим ће бити обележена годишњица смрти великог сликара, а тим поводом се засад није огласила ниједна наша институција.

 

Фото: Приватна архива

“Пас“ (детаљ)
 
"РИМА" ОБЕЛЕЖИЛА И 85. РОЂЕНДАН

НА свом интеренет сајту и фејсбук-страници, галерија "Рима" обележила је 11. августа 85. годишњицу рођења аутора коме је посветила четири изложбе и чак седам монографаских публикација. У протеклих неколико година "Рима" је објавила шест луксузних монографија под збирним насловом "Величковић-цртежи". Ове књиге дају најобухватнији увид у његово стваралаштво у области цртежа од 1955. до 2018, а планове за њихову промоцију одложила је корона:

- Надамо се побољшању епидемиолошких околности и скоријој могућности за одржавање промоције која би била повод да се сви поштоваоци Величковићевог дела, кроз причу о његовим вансеријским цртежима, присете њега као уметника и човека - кажу у галерији која ће и сутрашњи дан обележити у виртуелном простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)