ПРВЕ ПРЕД ПУБЛИКОМ "ТРПЕЛЕ": Представници позоришта окупили се у БДП, седишта ће бити распоређена у цик цак позицији

Вукица Стругар

24. 08. 2020. у 19:28

У БЕОГРАДСКОМ драмском у понедељак је одржан најбројнији скуп "позориштанаца" до сада: са представницима Градског секретаријата за културу састали су се челни људи београдских позоришта (и Народног позоришта), приватних театара и независних сцена, да утаначе последње детаље и недоумице пре него што њихов закључак (након заседања Кризног штаба) оде на разматрање у Владу Србије.

ПРВЕ ПРЕД ПУБЛИКОМ ТРПЕЛЕ: Представници позоришта окупили се у БДП, седишта ће бити распоређена у цик цак позицији

Фото Н. Скендерија

Прва представа од почетка пандемије која ће се наћи пред публиком, одржаће се управо у Београдском драмском, 4. септембра на отвореној сцени "Арена" - реч је о представи "Трпеле", у режији Бобана Скерлића.

- У светлу најављеног изузимања позоришта од општих мера ограничења, које би Влада током ове недеље требало да усвоји, ми смо разматрали како ћемо и да ли ћемо радити. Морам да кажем да су сви представници позоришта изразили жељу да отворе своје сцене - истиче Новица Антић, управник Атељеа 212. - Наравно, некоме се то мање исплати (приватним театрима), али и они су веома расположени да раде, уз поштовање мера безбедности.

Договорено је и да, уколико буде недоумица у спровођењу мера, позоришта ће се обратити Секретаријату за културу. Али, сада је све јасно:

Тамара Вучковић (ЈДП) / Фото Н. Скендерија

- Седишта ће бити распоређена у цик цак позицији, с два седишта размака. Што значи, играћемо са 30, максимум 40 одсто капацитета, што је апсолутно у складу са европским стандардима. Јер, понегде у Европи играју са чак 25 одсто капацитета - наглашава Антић. - Договорили смо се да у петак "крене" прва координација, да се окупе сви организатори позоришта, како бисмо направили и ускладили репертоар за септембар. Највероватније ћемо потврђивати програме на недељном нивоу, да би избегли непредвиђености због којих би гледаоци морали да враћају улазнице. Оно што је сигурно, позоришта неће радити уобичајеним ритмом, јер је то немогуће у овим условима: биће мањи број представа у свакој кући (две до три недељно), што омогућава довољан избор Београђанима сваке вечери.

Београдско драмско, отворена сцена / Фото Н. Скендерија

У Атељеу 212 је, да подсетимо, прва премијера 11. септембра ("Дабогда те мајка родила") под отвореним кровом, уз све мере предосторожности: маске за гледаоце и запослене, дезинфекцију руку, ограничено кретање. Иначе, свим позориштима је препоучено да играју представе које омогућавају и безбедну удаљеност међу извођачима.

Гордана Гонцић и Иван Карл / Фото Н. Скендерија

У извештају Кризног штаба (од 21. августа) закључује се да је дозвољено окупљање до 500 људи у затвореном простору за догађаје са седећим местима, уз обавезан размак од два седишта у истом реду (и цик цак распореду), осим уколико између редова, по самој структури просторије, већ постоји довољан размак - на пример, у мултиплекс биоскопима. Исти број (500 људи) дозвољен је и на отвореним сценама, под условом да је могуће дистанцирање од једног и по метра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)