ХРИСОВУЉА ПОЕЗИЈИ ДУБОКОГ ПОИСТОВЕЋЕЊА: Признање песнику Милану Ненадићу

Г. Ћировић

19. 08. 2020. у 23:31

У СРЕДЊОВЕКОВНОМ манастиру Жичи надомак Краљева, на сам дан Преображења Господњег, у среду је на пригодној, али због епидемиолошке ситуације скраћеној церемонији, песнику Милану Ненадићу уручена “Жичка хрисовуља” - највише признање Жичког духовног сабора “Преображење” и једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас.

ХРИСОВУЉА ПОЕЗИЈИ ДУБОКОГ ПОИСТОВЕЋЕЊА: Признање песнику Милану Ненадићу

Фото: Горан Шљивић

Како је, по традицији, одлуку о додели жири саопштио још на Спасовдан, 40 дана по Христовом васкрсењу, овогодишња “Жичка хрисовуља” песнику Милану Ненадићу је припала “за поезију дубоког поистовећења са матичним тлом и предањем“.

Ово значајно признање, које подразумева “златопечатену повељу” и преображењску икону, Ненадићу је, као једном од 29 досадашњих добитника и чувара српског песничког језика и речи, такође по традицији уручио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

- Радост коју осећам примајући ову повељу у Жичи тешко је обухватити речима, мада се зна да су од постања песници господари речи, дакле најизлишнијег сјаја. И сама Жича од свог постања, од Стефана Првовенчаног и брата му Саве, уграђена је у биће нашег национа и стоји у времену као златна жишка, као светионик, као она дивна ватра коју су преци ложили да се и на удаљеним местима види и разгорева међу својима. Ту су се крунисале српске краљевске главе и устоличавали епископи, а Бог је добар и ваљда ће дати да тако и остане - беседио је овогодишњи лауреат Милан Ненадић.

Он је нагласио и да му је „поезија пружила тренутке радости, али и сате тешке муке, поготово кад крај толиких речи бирам ону праву која би требало да се, попут медоносне пчеле, заустави на правом месту и понесе све мисли и осећања као угаони камен“.

САБОРОВАЊЕ

ЗА разлику од претходних, уручењем признања није стављена и тачка на овогодишњи Жички духовни сабор. Тако ће због епидемиолошке ситуације, традиционално вече са лауреатом бити одржано тек 4. октобра. Дан касније планиран је округли сто критичара на којем ће еминентни познаваоци савремене српске поезије изложити своје радове о Ненадићевом стваралаштву, а који ће касније чинити нови зборник едиције о добитницима “Жичке хрисовуље“.  

- Већ дуго знам да је реч страшна одговорност и да се целог живота упињем да ту одговорност понесем. Али још ме не напушта осећај пред тим реченичним изобиљем да бих могао да погледом прогорим папир на оном месту које тражи праву реч, а та реч неће и неће – додао је лауреат.

- Као што сам знао да се од радости гласно насмејем, да вриснем што је она права, она неопходна, она лековита реч слетела баш тамо где треба. Ко не зна с каквим је мукама скопчано певање, тај не зна ни за задовољство о добро обављеном послу. Певање на мом матерњем српском језику, причинило ми је ретка задовољства. Једно од таквих је и ово у Жичи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)