НЕМЦИ СПРЕМНИ ЗА ОПЕРУ: Огласили се берлински стручњаци који тврде да су у театру маске довољне и без дистанце

В. В. С.

19. 08. 2020. у 12:38

ДА ли је могуће седети у позоришној сали, с маском, без празних седишта у публици? Водећи немачки епидемиолози тврде да је то сасвим изводљиво и да не носи никакав здравствени ризик.

НЕМЦИ СПРЕМНИ ЗА ОПЕРУ: Огласили се берлински стручњаци који тврде да су у театру маске довољне и без дистанце

Новости

Овакву студију објавили су стручњаци берлинске клинике Charite, а она се односи на рад у оперским кућама и концертним дворанама. У њој задржавају уверење да не постоји опасност од заразе ковидом 19 чак и ако не постоји физичка дистанца у гледалишту. Јер, како тврде, када маска прекрива нос и уста - штити од око 95 одсто вирусног "оптерећења". Занимљиво је да иза овог научног става стоји професор Стефан Вилих, директор Института за социјалну медицину и епидемиологију берлинсkог Charitea (иначе и диригент), који додаје и једно запажање из свог музичког искуства: "На класичним концертима публика је обично веома дисциплинована, мирно седи и не говори током извођења".

С маском на лицу, сваки гледалац у сали штити и себе и друге, па како верују берлински стручњаци, на концерту или представи чак су безбеднији него у самоуслузи или у градском превозу. Наравно, уколико је потенцијални гледалац хронични болесник или човек старијег доба, сам треба да процени ризик, колико год је он по њиховом мишљењу низак. Када је о извођачима реч, довољна је раздаљина од једног метра, осим дувача - пожељно је да буду на удаљености од метар и по у односу на друге колеге. Коначно, да би сигурност била потпуна, важна су још два фактора: довољан размак међу посетиоцима приликом уласака и изласка из сале, као и добар вентилациони систем - који би обезбедили посебни филтери за потпуно пречишћавање ваздуха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)