САСТАНАК ПОЗОРИШТА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА: На потезу Кризни штаб

В. СТРУГАР

18. 08. 2020. у 07:30

БЕОГРАДСКА позоришта сама ће одлучивати о томе кад (и како) ће отворити врата својих кућа, а ових дана добиће и препоруке Кризног штаба о наставку рада - овако би у најкраћем гласио закључак јучерашњег састанка, коме су присуствовали представници свих државних градских, приватних и једног републичког театра у Атељеу 212.

САСТАНАК ПОЗОРИШТА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА: На потезу Кризни штаб

Фото Н. Фифић

- Очекујем да ћемо се убрзо опет састати, поготово што су нека позоришта већ најавила одређени број представа и премијера, и напољу и унутра, држећи се свих мера заштите - каже Ивана Вујић, управница Народног позоришта. - Надам се да ћемо кренути од септембра, мада сваки театар има аутономију у одлучивању о почетку рада, као и упошљавању ансамбла и ангажовању хонорараца, у зависности од ситуације.

У разговору са представницима Града (Иваном Карлом, секретаром за културу, и Горданом Гонцић, подсекретаром) остављено је свакој кући да процени колико се осећа сигурна у таквим околностима, има ли сале у којима може да распореди публику са дистанцом, и да ли јој се то исплати...

Ивана Вујић, Фото Тањуг

- Ми смо исказали спремност да чим добијемо одобрење почнемо с радом. Мислим да ће Кризни штаб заузети став не само о позориштима него и биоскопима, па и културним догађајима и манифестацијама - истиче Вујићева. - У међувремену, стижу нам позиви за разне фестивале и ми се за њих спремамо. Свима је стало да покренемо културне ресурсе, наравно, и останемо потпуно здрави.

Гордана Гонцић наглашава да код свих постоји добра воља да се што пре отворе позоришта, али да су још увек на снази мере забране окупљања више од десет људи у затвореном простору:

- И у другим земљама Европе, мање-више, примењују се исте мере. Наравно, свако позориште је различито и на свој начин ће их применити. Став Секретаријата за културу је да се сачувају сви ресурси, а наше је да створимо услове онима који желе да наставе са радом. Заправо, сада се само спремамо за тренутак кад ће мере попустити. Наравно, увек остају оне основне три и на сцени и у публици: маске, дистанца и хигијена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)